Video Active : Televisiegeschiedenis

Video Active presenteert een uitgebreide collectie van televisieprogramma's en televisie-screenshots uit diverse Europese audiovisuele archieven. De website geeft ook toegang tot artikelen en vergelijkende analyses over Europese televisiegeschiedenis. Via Video Active kan de ontwikkeling van televisie binnen Europa worden bestudeerd. Tevens biedt dit platform ook de mogelijkheid aan om televisie-uitzendingen over culturele en historische gebeurtenissen binnen één land en op transnationaal niveau te bestuderen.

Video Active biedt korte inleidende artikelen en showcases over Europese televisiegeschiedenis geschreven door mediawetenschappers. Beide bevatten links naar video's binnen Video Active.
Zoek met behulp van een of meerdere van de onderstaande onderwerpen om fragmenten en programma's te vinden over belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen in de Europese geschiedenis.

Het belangrijkste doel van Video Active is het toegankelijk maken van verschillende televisiearchieven binnen Europa.

Door het ontsluiten van deze (grotendeels) gesloten archieven zal de inhoud ervan beschikbaar komen voor educatieve en academische doeleinden. De ontsluiting maakt een interactieve ontdekking van het culturele erfgoed van televisie mogelijk.

Het project zal dit realiseren door uit de televisiearchieven 10.000 fragmenten te selecteren die de culturele en historische overeenkomsten en verschillen tussen de televisieprogramma's van de Europese Unie tonen. Deze fragmenten worden aangevuld met gedetailleerde beschrijvingen van wat de fragmenten inhouden. De videobestanden worden gekoppeld aan artikelen, aan foto's, ingescande tijdschriften, en omroepgidsen. Op deze manier biedt Video Active een bron voor onderzoek naar de representatie van culturele en historische gebeurtenissen en naar de ontwikkeling van het medium televisie op een crosscultureel niveau, zowel nationaal als transnationaal.

Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
bso 4e graad
tso 4e graad
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernToerismeGeschiedenis - ArcheologieMedia en communicatie - Sociale vaardighedenPolitieke en sociale wet. - MaatschappijleerTechniek (technologische opv.)
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
Info
Website
Gepubliceerd: 21-03-2010
Nummer: 19310