Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Missie

Het SIHO wenst een bijdrage te leveren aan het creëren van gelijke kansen en volwaardige participatie van personen met een functiebeperking, hetzij als student(e), hetzij als personeelslid.

Onder het creëren van gelijke kansen wordt het ondernemen van acties, om hindernissen voor volwaardige participatie weg te werken, begrepen.

Onder volwaardige participatie wordt de deelname aan alle aspecten van het leren, leven en werken als persoon met een functiebeperking, begrepen.

Visie

De werking van het SIHO is ‘bottom-up’ en ‘in dialoog’ met de studenten, instellingen en voorzieningen. Het blijft in de hele vijf jaar een fundamentele keuze om in nauw contact met het Vlaamse Hoger Onderwijs na te gaan welke noden en suggesties er leven en om de werking te toetsen aan de expertise in de praktijk. 
Doelen

Hoofddoel: Opnemen van een intermediaire rol in de realisatie van INCLUSIEF HOGER ONDERWIJS op niveau van personeel en studenten.

Verschillende subdoelen moeten dit hoofddoel helpen bereiken: 

1. Het SIHO wil een duidelijk uitgebouwde dienstverlening bieden aan instellingen hoger onderwijs. Het SIHO wenst enerzijds in een één-één-relatie via consultancy, anderzijds via een instellingsoverschrijdend aanbod, tegemoet te komen aan de noden van alle instellingen hoger onderwijs. Naast de dienstverlening naar instellingen toe, voorziet het SIHO ook dienstverlening aan de studentenvoorzieningen.

2. Het SIHO wenst netwerken aan te gaan met de doelgroepen van de dienstverlening en met binnen- en buitenlandse partners die rechtstreeks of zijdelings met het thema betrokken zijn.

3. Er zal blijvend gericht onderzoek gebeuren met betrekking tot het thema ‘inclusief hoger onderwijs’. Concreet gebeurt dit via gerichte probleemverkenningen die resulteren in wegwijzers voor de praktijk. De bestaande wegwijzers zijn terug te vinden in de bibliotheek van deze website.

Bram Faems
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Info
Website
Gepubliceerd: 01-03-2010
Nummer: 20028
Categorie
Non-profit (museum, organisatie …)
Trefwoorden
functiebeperkinginclusieSIHOSteunpunt Inclusief Hoger Onderwijsleerzorg