Een schermopname (screencast) maken op een Apple

Op de dvd ICT en leerzorg, die ontwikkeld werd door Modem vzw vind je tal van instructievideo’s over het maken van schermopnames. Maar de gebruikte programma’s en werkwijzen zijn telkens voor Windows pc. Klik hier om alle filmpjes van de dvd ICT en leerzorg te bekijken.

Voor de Mac had ik echter nog geen goed, gratis alternatief gevonden. Tot bij de lancering van OS 10 Snow Leopard, de nieuwe versie van het gratis programma Quicktime Player uitkwam.

Een film maken van je scherm met Quicktime Player

In het filmpje waarnaar ik link zie je hoe je met één druk op de knop een opname maakt van je gehele scherm. De quicktime movie, die automatisch in je Films-map wordt bewaard, kan je nog verder bewerken met videobewerkingsprogramma’s als iMovie.

Enkele tips:

  • Verander je schermresolutie naar bijvoorbeeld 800×600 pixels om alles op je scherm groot weer te geven. Zo blijft je film leesbaar wanneer je het in een website zet.
  • Door de ctrl-toets om je computer ingedrukt te houden en gelijktijdig naar voor te scrollen krijg je een zoom-effect op het scherm. Op deze manier kan je een deel van het scherm benadrukken.
  • Gebruik een zo hoog mogelijke kwaliteit om de leesbaarheid te garanderen

Dit filmpje is met het eveneens gratis programma Jing opgenomen. Nadeel bij Jing is dat het resultaat van je schermopname een swf-bestand is, dat je niet kan bewerken. 

Waarom schermopnames maken?

Beelden zeggen meer dan duizend woorden en dat is zeker het geval als het met computeractiviteiten te maken heeft. Het is zo veel sneller getoond dan uitgelegd. Voor leerkracht nog volgende tip: maak korte instructiefilmpjes van een computeropdracht en zet ze klaar op het bureaublad. Zo kunnen de leerlingen zien wat ze moeten doen en het vervolgens alleen uitvoeren.

Bram Faems
School/onderwijs

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
InformaticaPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Website
Bijgewerkt: 06-09-2010
Onderwijsbehoefte
Algemeen
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
ICT en leerzorgschermschermopnamescreencasttonenvideoAppleleerzorg