Neejandertaal : Lesmethode taalbeschouwing

Neejandertaal is een methode voor lessen taalbeschouwing. Zij wil leerlingen via gevarieerde en boeiende opdrachten taalbeschouwing bijbrengen. De methode werkt inductief en doet een beroep op de taalvaardigheid van de leerlingen. Bovendien vertrekt ze van taal als laagdrempelige en levende materie, niet als een louter abstract en moeilijk systeem.

In de lessen komt taalgebruik eerst, taalbeschouwing volgt. Via allerlei interessante taaltaken gebruiken de leerlingen hun taalvaardigheden (spreken, luisteren, lezen, schrijven) om inzicht te verwerven in het taalsysteem, wat hen verder helpt in hun taalgebruik. Zij formuleren dat inzicht ook zelf. Door deze aanpak worden de leerlingen meer gemotiveerd om bijvoorbeeld grammatica te leren. En ook de leraar krijgt opnieuw zin in taalbeschouwingsonderwijs, of nog meer.

Het materiaal dat op deze website ter beschikking wordt gesteld, werd ontwikkeld voor leerlingen van de eerste graad secundair (voortgezet) onderwijs. Als methode kan ze perfect worden overgedragen naar lagere of hogere leerjaren. De ervaring heeft intussen geleerd dat de reeds beschikbare lessen ook bruikbaar zijn in hogere jaren (bv. in technisch en beroepssecundair onderwijs) en bij remediëring. Leerlingen die maar blijven sukkelen met begrip/inzicht van vooral grammaticale items, beleven dankzij Neejandertaal vaak een Aha-Erlebnis. En voor de leraar is het een heel andere manier om deze - vaak saaie - leerstof aan de man te brengen.

Vanop deze site kan je meer dan 75 lessen taalbeschouwing downloaden die vertrekken vanuit taalvaardigheid. Voor meer dan 50 lessen zijn er ook didactische tips beschikbaar. De oplossingen van de werkbladen kan je aanvragen je via het contactformulier.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
NederlandsICT
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Nederlands
Info
Website
Gepubliceerd: 18-10-2010
Nummer: 2438