Kleuterparticipatie

Het Vlaams kleuteronderwijs is van prima kwaliteit. De deelname van kleuters aan het onderwijs is in Vlaanderen ook zeer hoog in vergelijking met andere landen. Toch is er een groep kinderen die niet aan het kleuteronderwijs participeert. Sommige kinderen zijn niet in een school ingeschreven, anderen zijn dat wel maar lopen niet regelmatig school. Zo lopen ze veel achterstand op. De kans is groot dat ze die nooit meer inhalen. 

De kleuterklas: een absolute aanrader. Kleuteronderwijs is in Vlaanderen niet verplicht. Maar het loont zonder meer de moeite. Kinderen mogen naar de kleuterklas vanaf de eerste instapdatum die valt nadat ze de leeftijd van 2,5 jaar bereikten. De kleuters leren in de klas sociale vaardigheden, raken er vertrouwd met taal en met praktische vaardigheden. De kleuterjuf of –meester bereidt hen voor op het lager onderwijs. Voor anderstalige kinderen is de kleuterschool een prima plek om Nederlands te leren. Ook kinderen die thuis weinig structuur krijgen, vinden houvast in de kleuterklas. Kleuteronderwijs is bovendien niet duur. De schoolkosten blijven laag dankzij maatregelen om de kosten te beheersen. Ook kunnen kleuters in aanmerking komen voor een schooltoelage als zij voldoende dagen aanwezig zijn op school. Zij hebben ook recht op een schoolpremie. 

Overheid investeert in kleuteronderwijs. Om de deelname aan het kleuteronderwijs te verhogen is in 2007 een actieplan met diverse assen uitgewerkt, waarvan de maatregelen blijven gelden. Hier kan je ook de beleidsnota vinden. Minister Smet uitte in zijn beleidsnota 2009-2014 de intentie om als overheid te blijven investeren in het kleuteronderwijs. Zo is het de bedoeling om de omkadering van het kleuteronderwijs geleidelijk uit te breiden. Vanaf 1 september 2010 kunnen zesjarige leerlingen pas starten in het lager onderwijs als ze het schooljaar voordien voldoende aanwezig waren in het Nederlandstalig kleuteronderwijs, of slagen in een taalproef.

Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan