The Sausage Machine

logo
Bron

Hoe het begon ...
De leerblog The Sausage Machine startte in januari 2007 met een sms-gedichtenwedstrijd voor Gedichtendag, georganiseerd door 5 aso. In de storm van het kennis-en- vaardighedendebat, in Vlaanderen ontketend door leraar Marc Hullebus, wilde de blog wereldwijd transparantie geven voor het kennen en kunnen van jongeren in de derde graad secundair onderwijs, tegen het doemdenken over het gebrek aan 'niveau' in.

Ondertussen ...
is The Sausage Machine blijven draaien. In 2008 werd hij genomineerd voor de Dutch Bloggies in de categorie literatuur. Door Steven Vanhooren, onderzoeker UGent, werd de edublog omschreven als het typevoorbeeld van een literaire blog in Vlaanderen:"Haar [Janien Benaets] blog vormt een excursus op de lesinhouden die ze tijdens klasmomenten aanbiedt. Geïnteresseerde leerlingen kunnen rondsnuffelen op The Sausage Machine en vinden er leestips, debatten over literatuuronderwijs, aankondigingen van interessante lezingen, informatie over literaire evenementen..."

Trendwatcher Suzanne Katsvan onderwijsvanmorgen.nl (Malmberg) schreef over TSM: "Een mooi voorbeeld van een goed evenwicht [tussen privé en school] vind ik de weblog van een Belgische collega: The Sausage Machine. Janien plaatst naast allerlei andere onderwerpen ook aanvullende opdrachten voor haar klas op haar weblog. Ze heeft zelfs een leerling die elke maand een eigen bijdrage levert als gastblogger. Juist door de persoonlijke toon komt dit heel open over naar de leerlingen."

Leerlingen en oud-leerlingen dienden zich aan als co-auteurs of openden hun eigen blog. Als web2.0-leeromgeving kreeg The Sausage Machine er drie wiki's bij. In het schrijfatelier Het Scriptorium kwam m.m.v. universiteitsstudent Tom Ruette (K.U.Leuven - een gratis aanbod: open kennisdeling) een experimenteel wikiwebwoordenboekje tot stand dat met de prijs Iedereen Woordenaar van de Provincie Antwerpen werd bekroond.

2009
... en The Sausage Machine draait voort. Nu eens litblog (o.a. bij de koppelingen literatuuronderwijs van de Nederlandse Taalunie) dan edublog, poëzieblog, vrouwenblog, taalblog, oud-leerlingenblog, ook Antwerpenblog en soms omablog. Literatuureducatie 2.0, noem het literatuuronderwijs 'anders' en onderwijs 2.0 zijn hoofdtags. De wiki's staan momenteel open als library wiki's.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Janien Benaets
Leerkracht

Ontdek ook

Bekijk alle