Mediawijzer : Nederlands netwerk mediawijheid

Media spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Media zijn overal en hun maatschappelijke impact is groot. Op deze site vind je allerlei informatie op het gebied van mediawijsheid; het vinden, begrijpen en maken van media in een door media gedomineerde samenleving. In de dossiers is deze informatie op thema terug te vinden.

Het gaat er om dat we in staat zijn om oude (televisie, radio, pers) en nieuwe media (sociale media, tablets, sms) correct te gebruiken. Daarbij moeten we ons bewust zijn van de mogelijkheden (maar ook gevaren) en de context waarin de informatie aangeboden wordt.

Mediawijzer.net is op initiatief van de Nederlandse ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin in 2008 opgezet als mediawijsheid expertisecentrum, om Nederlandse burgers en organisaties mediawijs te maken.

Mediawijzer.net is een netwerkorganisatie en wordt bestuurd door vijf grote Nederlandse organisaties die bij de oprichting door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn aangewezen:

  • NTR, de onafhankelijke publieke omroep;
  • Stichting Kennisnet;
  • het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB);
  • het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid;
  • ECP-EPN, platform voor de Informatie Samenleving.

Deze vijf partijen spelen elk een specifieke rol binnen het mediawijsheid speelveld.

Mediawijzer.net werkt daarnaast samen met een groeiend aantal netwerkpartners, bestaande uit onder andere scholen, bibliotheken, lesmateriaalontwikkelaars, onderzoeksinstituten en mediaproducenten.

Het kosteloze lidmaatschap van het netwerk biedt organisaties de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, hun aanbod onder de aandacht van elkaar en het grote publiek te brengen en samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Bart De Freyne
School/onderwijs

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Niet vakgebonden
Info
Website
Bijgewerkt: 23-05-2012
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
cybercrimecyberpestengamegedragscodeICT-eindtermeninternetjournaalkrantmediamedia ukkie awardmediaopvoedingmediaproducentmediawijsheidmediawijzernetpersprivacyradiosmssociale mediatelevisieveilig computergebruikvirtueelveilig online

Ontdek ook