Leren Hoe? Zo!


Bron

Jongeren moeten heel wat verwachtingen invullen, zowel thuis als op school en daarbuiten. Ze krijgen dagelijks heel wat informatie te verwerken, moeten voortdurend nieuwe dingen inprenten en leren om op hun eigen benen te staan, om samen te werken, om met anderen om te gaan en om zichzelf te ontplooien. Bovendien evolueert alles voortdurend. Voor wie bij wilt blijven in onze snel veranderende informatiemaatschappij, is levenslang leren de boodschap. Ook als je de schoolbanken al lang achter je hebt gelaten, moet je blijven leren.

Daarom is het belangrijk dat jongeren leren hoe je al die uitdagingen het beste aanpakt. Men moet ‘leren leren’. Dat betekent dat je leert op een efficiënte manier om te gaan met de informatie die op je afkomt. Wat moet je doen om je weg te vinden? Hoe weet je wat belangrijk is en wat niet? Waar vind je het antwoord op belangrijke vragen? Hoe pak je een probleem aan? Een van de grootste uitdagingen die je moet aangaan, is een zelfstandige en gemotiveerde leerhouding ontwikkelen, waarmee je de rest van je leven aan de slag kunt!

Wat is “Leren.Hoe?Zo!”?

“Leren.Hoe?Zo!” wil jongeren op een leuke en interactieve manier hierbij op weg helpen. Het project omvat diverse pijlers:

  • Studiegids: “Leren. Hoe? Zo!” is een praktijkgericht boek (link naar edushop) voor jongeren, leerkrachten en ouders, boordevol praktische tips en herkenbare cases uit de leefwereld van jongeren. Het boek wil jongeren helpen om hun kennis, vaardigheden en attitudes met betrekking tot leren verder te ontwikkelen.
  • Website: Het boek biedt toegang tot een interactieve leeromgeving (link naar leeromgeving) met extra informatie, animaties, oefeningen, testen en interessante weblinks.
  • Workshops: Vanuit ons kantoor te Gent worden er ook workshops ‘leren leren’ georganiseerd.
  • Schoolproject: Voor scholen wordt er momenteel een lessenpakket (afgestemd op de vakoverschrijdende eindtermen ‘leren leren’ 2010) uitgewerkt waarmee leerkrachten een praktische invulling kunnen geven aan ‘leren leren’.
Bram Faems
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Leren leren
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Website
Gepubliceerd: 11-10-2011
Nummer: 32455
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite …)
Trefwoorden
Leren Hoe? Zo!leren lerenlerenhoezolevenslang leren