Veilig te voet : Voetgangersexamen voor het 4de leerjaar

De K.U. Leuven en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde ontwikkelden een stappenplan en tips bij een voetgangersexamen voor kinderen van het 4de leerjaar. Tijdens de proef moeten ze aantonen dat ze in verschillende verkeerssituaties goed uitkijken en veilig kunnen de straat oversteken.

In heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen wordt sinds enkele jaren op het einde van de lagere school, een fietsexamen georganiseerd. Het is een samenwerking van de school met de ouders, de gemeente en de lokale politie. Conform met de eindtermen gaan er in het vijfde- en zesde leerjaar, theoretische lessen en praktische oefeningen aan vooraf, die de leerlingen op die toets voor-bereiden.

In een beperkter aantal scholen wordt in dezelfde zin, in het vierde leerjaar een voetgangersexamen georganiseerd, waarin de leerlingen kunnen tonen dat ze zich als voetganger, veilig kunnen gedragen in het echte verkeer.

In deze nota wordt nagegaan of op die leeftijd, het toetsen van oversteekgedrag zinvol en haalbaar is, en of dit op een veilige manier kan georganiseerd worden.

Peter Neirynck
ICT-coördinator, Systeembeheerder

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 4e leerjaar
bulo
Mens en maatschappij
Info
Website
Gepubliceerd: 24-10-2011
Nummer: 32934
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite …) Informatieve site
Trefwoorden
overstekenveilig te voetverkeerverkeerslesverkeerssituatieverkeersveiligvierde leerjaarvoetgangervoetgangersexamenzebrapad

Ontdek ook