Mobiele Reporters : Het bordspel

Sam, een journalist van de plaatselijke krant, krijgt van zijn hoofdredacteur de opdracht om een artikel te schrijven over veilige en milieuvriendelijke verplaatsingen. Op zijn kantoor begint hij meteen heel wat informatie bij elkaar te zoeken. Hij wil ook mensen interviewen en foto’s nemen. Sam beseft dat hij nog heel wat werk voor de boeg heeft , maar belandt in het ziekenhuis na een verkeersongeval. Aan zijn ziekbed gekluisterd, kan hij zijn opdracht niet meer uitvoeren. Daarom doet hij een beroep op de leerlingen om hem te helpen met zijn artikel.

De leerlingen gaan als mobiele reporters aan de slag met het bordspel. Ze leggen een parcours af langs vier thema’s: milieu en gezondheid, centen en cijfers, alternatief vervoer en verkeersveiligheid. Doorheen het spel verzamelen ze informatie voor de krantenkatern die ze in opdracht van Sam zullen maken. Het parcours is opgebouwd uit drie soorten opdrachten, waarbij de leerlingen telkens uitkomen bij een krantenkop. Onderweg voeren ze per groep opdrachten uit waarmee ze informatie voor hun artikel bij die krantenkop verzamelen.

De leerlingen van de tweede en de derde graad lager onderwijs leren tijdens het spel over verschillende aspecten van duurzame mobiliteit, zoals milieueffecten, alternatief vervoer, verkeersveiligheid en kosten. Ze werken niet alleen aan de eindtermen voor verkeer en mobiliteit, maar ook aan tal van andere eindtermen.

De Mobiele Reporterswebsite heeft een leerlingen- en leerkrachtenprofiel. Voor de leerlingen is er een zoekfunctie met verschillende begrippen en thema's die te maken hebben met duurzame mobiliteit. De zoekfunctie helpt de leerlingen de opdrachten van het spel op te lossen. De leerkrachten vinden op de website een hele hoop informatie die het spel verduidelijken. Ze krijgen tips voor de voorbereiding, het spelen en de evaluatie, vinden de eindtermen terug en krijgen al het spelmateriaal ook digitaal aangeboden.

Het MoRe-bordspel werd ontwikkeld met de steun van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid. Het spel kost 10 euro, exclusief verzendingskosten. Scholen en leerkrachten kunnen het spel via www.mobielereporters.be bestellen.

Mobiel 21 vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappijWetenschappen en techniek
Info
Website
Gepubliceerd: 01-03-2012
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...) Informatieve site
Trefwoorden
bordspelduurzaamDuurzame mobiliteitmilieueducatiemobiele reportermobiliteitmobiliteitsspelverkeer