Ex Cathedra : Het leren zoals het was

Is er een verschil tussen het studentenleven nu en dat van pakweg 300 jaar geleden? Wat leerden de studenten zoal aan de universiteit? Hoe verliepen de examens? Waarom verbleven de jongste studenten in een pedagogie? Was er veel wedijver tussen de studenten? Verveelden de studenten zich in de les, dat ze zoveel gekke figuurtjes en leuke droedels tekenden in hun schriften?

Deze vragen en nog veel meer komen aan bod in de tentoonstelling Ex cathedra. Het leren zoals het was, over de studentencursussen van de Leuvense universiteit. Bij deze tentoonstelling hoort ook een website, die ook nog na afloop van de tentoonstelling online zal blijven en aangepast zal worden.

Eén van de kerncollecties van de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven vormen ongetwijfeld de 175 collegedictaten (handgeschreven studentencursussen) uit de 16de tot de 18de eeuw. Het is één van de belangrijkste handschriftencollecties van de Universiteitsbibliotheek en een zeer belangrijke bron voor diverse aspecten van de geschiedenis van de Leuvense universiteit, van Leuven en Brabant en van de ontwikkeling van de wetenschappen in de Zuidelijke Nederlanden. Deze handschriften bevatten niet alleen een schat aan informatie over het toenmalige onderricht en het studentenleven aan de Leuvense universiteit, ze zijn ook ongelooflijk rijk aan didactische en moraliserende gravures, kleurentekeningen, sierinitialen, droedels en nog veel meer.

Ondanks deze rijkdom is de collectie tot op heden vrij onbekend. Dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant werd in het najaar van 2010 gestart met de diepgaande ontsluiting en bijna integrale digitalisering van deze collectie. Verschillende onderzoekseenheden en specialisten binnen de KU Leuven boden hierbij de nodige wetenschappelijke ondersteuning. Het hele project wordt in 2012 bekroond met een tentoonstelling, een virtuele expositie en een rijkelijk geïllustreerde publicatie.
De tentoonstelling is te bezichtigen in de Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven, van 2 april tot en met 31 augustus 2012. De bijhorende publicatie, Ex Cathedra. Leuvense collegedictaten van de 16de tot de 18de eeuw, werd uitgegeven onder redactie van Geert Vanpaemel, Katharina Smeyers, An Smets en Diewer van der Meijden en is verkrijgbaar vanaf 30 maart.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
 vak Mens en maatschappij

secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
 vakken Geschiedenis - Archeologie, Latijn

volwassenenonderwijs alle
 vak
Info
Soort Website
Bijgewerkt04-04-2012
Nummer 35501
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite …) Informatieve site Non-profit (museum, organisatie …)
Trefwoorden
collegedictaatex Cathedrageschiedenishandschriftkunst en cultuurleren zoals het wasnieuwe tijdonderwijsonderwijsgeschiedenisuniversiteittalen