Steenovens in Sint-Amands

De Steenovens heeft een lange geschiedenis en vertelt boeiende verhalen. Al in de zestiende eeuw werden hier bakstenen gebakken in veldovens. In de achttiende eeuw was de Steenovens een bruisend economisch centrum met een veerdienst, herberg en boerderij. Later kwam er ook nog een blekerij bij. 

Wie benieuwd is naar de verhalen van de vroegere bewoners, hoe mens en landschap elkaar beïnvloeden, kan de Steenovens bezoeken. Er is gratis educatief materiaal voor leerlingen van de lagere school en voor gezinnen.

Met de steun van het Plattelandsfonds van Europa, Vlaanderen en de Provincie Antwerpen en in samenwerking met het Regionaal Landschap Schelde-Durme en vzw Casa Blanca werden drie educatieve pakketten ontwikkeld:
- Kinderen van de tweede graad maken er kennis met de oude beroepen die op de Steenovens werden uitgeoefend. Zij worden voor één dag ingehuurd door een interimkantoor, werken zich volledig in en leren al spelend hoe het er vroeger aan toe ging. Een onvergetelijke en leerrijke belevenis!
- Leerlingen van de derde graad duiken in de archieven van de Steenovens, maken kennis met het verleden van de site, het verhaal van de Schelde en de interactie tussen landschap en mens. Daarna mogen ze als echte fotografen mee geschiedenis maken door de beelden van het heden vast te leggen voor later.
- Gezinnen kunnen de site bezoeken met een audiotour. Op de Steenovens ontdekken ze een fototentoonstelling die hen verder wegwijs maakt.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
Info
Website
Gepubliceerd: 19-06-2012
Nummer: 36751
Categorie
Non-profit (museum organisatie ...)
Trefwoorden
audiotourbaksteenimkermolenaarScheldeschool- of studiereisSint-Amandssteenbakkersteenovenveermanveldoven