Bel-j : Ontdek de Gemeenschappen dankzij dit subsidieprogramma

In 2009 werd Bel'J opgestart door de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap. Dit subsidieprogramma geeft mogelijkheden aan jongeren om de andere Gemeenschappen te ontdekken en zo in een andere landstaal ondergedompeld te worden. Jongeren kunnen in hun vrije tijd vrijwilligerswerk doen en organisaties kunnen groepsuitwisselingen organiseren.

Wie tussen 16 en 25 jaar, kan als vrijwilliger werken over de taalgrens heen. Dat kan alleen, met twee of met drie. Jongeren draaien mee in een gastorganisatie die hen voorziet van een takenpakket en hen ondersteunt. De Vlaamse overheid betaalt een vergoeding voor logies, maaltijden en vervoer.  De duur van het vrijwilligerswerk varieert van twee weken tot drie maanden (dit kan ook gespreid in de tijd: bv. elk weekend).

Jongeren die een deel in de herfstvakantie en/of kerstvakantie willen doen, kunnen nu nog hun aanvraag indienen! Een eigen project/idee op poten zetten kan ook.

Daarnaast geeft Bel’J een tegemoetkoming voor groepsuitwisselingen in de vrije tijd over de taalgrenzen heen. Projecten met in totaal van 8 tot 60 deelnemers tussen 14 en 20 jaar komen in aanmerking. Projecten met de drie Gemeenschappen hebben de voorkeur.

Meer info? Contacteer Katrien van Belle van JINT via 02/2090720 of  surf naar bel-j waar je getuigenissen vindt van jongeren en organisaties die reeds deelnamen.

Rebecca Pers
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
DuitsNederlandsFrans
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
Info
Website
Bijgewerkt: 10-10-2012
Categorie
Informatieve site Non-profit (museum organisatie ...)
Trefwoorden
Bel-JBel'JFranse gemeenschap en Duitstalige GemeenschapgastorganisatiegemeenschapGemeenschappengetuigenisgroepsuitwisselingjintlandstaalnationaalondersteuningoverheidprojectsubsidietaalgrenstakenpakketuitwisselingVlaamse Gemeenschapvrijwilligervrijwilligersorganisatievrijwilligerswerktalen