Webwinkel : Mini-onderneming op de lagere school

De basisschool Sint-Paulus uit Kortrijk start met een webwinkel, met als doel de ondernemingszin, de creativiteit, de ervaringsgerichtheid, zelfstandigheid, ... te bevorderen bij de leerlingen. Ook verschillende eindtermen uit het leerplan wiskunde kunnen via uitgewerkte lessen binnen het project 'de webwinkel' aan bod komen. Verder op de site kun je een brainstorm van lesideeën en leerdoelen terugvinden.

Het idee is ontstaan bij de ervaring als leerkracht dat creatieve werkstukjes van de leerlingen vaak in de prullenbak belanden. Soms wordt er ook in de klas een groepswerk gemaakt waarbij op het einde van het schooljaar via een lottotrekking een leerling het voorwerp/werkje mag meenemen naar huis. Oma's, opa's, ouders of vrienden zouden ook wel graag een knutselwerkje van hun kind/kleinkind/kennis willen hebben. Naar aanleiding van Kerstmis, Nieuwjaar, Moeder- en Vaderdag, ... worden in de klas knappe ideeën uitgewerkt.

Vooral in de derde graad zijn er een pak mogelijkheden om rekenlessen vanuit dit project aan te bieden. Kostprijs/verkoopprijs, winst/verlies, btw, onkosten, korting ... zijn anders lesonderwerpen die binnen de handleiding van een wiskundemethode nogal abstract voorgesteld worden. Vanuit de KATHO campus Tielt wordt dit project vanaf september 2012 ondersteund door studenten afstandsleren en dan specifiek rond de vakdidactiek wiskunde.

Johan Vanhouwaert
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Wiskunde
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
lerarenopleiding
privésector
Info
Website
Gepubliceerd: 11-11-2012
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...)
Trefwoorden
creativiteitinclusief btwkopenlagere schoollesbriefmetenmini-ondernemingOmniaondernemingszinpostSt-Paulusverkoopprijsverkopenverlieswebwinkelwegenwinstwiskunde