Moodle : Elektronische leeromgeving

Moodle is een elektronische leeromgeving (ELO) die wereldwijd wordt gebruikt door duizenden onderwijsinstellingen van alle niveaus, door bedrijven en door individuele lesgevers die webtechnologie willen toepassen in hun cursussen.

De software is vrij beschikbaar in tientallen talen. Moodle heeft een dubbele betekenis: in de eerste plaats is het een acroniem voor Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment. Moodle is eveneens een Australisch begrip voor op je gemak tobben over een onderwerp, dit van alle kanten bekijken en reflecteren zodat een dieper inzicht en creativiteit automatisch volgen.

De architectuur van het systeem is modulair opgebouwd waardoor ontwikkelaars eenvoudig nieuwe modules (functionaliteit) kunnen toevoegen. Objectoriëntatie is in ICT een techniek om systemen te ontwikkelen waarbij entititeiten abstract worden voorgesteld. Een object heeft inhoud en met een object kun je een aantal bewerkingen uitvoeren. Deze denkwijze vinden we ook terug in de cursusorganisatie van Moodle. In deze korte beschrijving kunnen we niet ingaan op de talrijke mogelijkheden.

Dankzij de Moodle-architectuur worden er ook geregeld nieuwe onderdelen toegevoegd zodat een overzicht snel onvolledig wordt. Een volwaardige elektronische leeromgeving zoals Moodle bevat minstens de volgende componenten:

  • Organisatie: cursusorganisatie, indelen van gebruikers in groepen, registratievormen, rollen, kalender en planning, nieuws, zoekfuncties, mappen, opvolgen van gebruikers
  • Communicatie: forum, dialoog, chat, deelnemers, e-mail
  • Aanbod van informatie: woordenlijst, lokale links en links naar webpagina’s, tekstpagina’s, links naar allerlei types bestanden (tekst, multimedia), tekst
  • Ondersteuning van leeractiviteiten: lessen, opdachten, dagboek, Wiki’s, workshop
  • Toetsen en enquêtes

Moodle bevat voor elk van deze componenten één of meer mogelijkheden. Dankzij de structuur van Moodle blijft het gebruik eenvoudig en kun je per onderdeel de gepaste activiteiten toevoegen.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Website
Gepubliceerd: 24-10-2007
Categorie
Site met software
Trefwoorden
brondigitaalelektronische leeromgevingeloleerplatformmoodleopensourcesoftwaresourcevrije software

Ontdek ook