Gnumeric : Vrije Spreadsheet

Gnumeric is een onderdeel van het Gnome-project dat een volledige grafische desktop omgeving aanbiedt als vrije software voor de belangrijkste besturingssystemen. De hoofdbedoeling van het Gnome-project is een gebruiksvriendelijke en duidelijke desktop te ontwikkelen waaraan eenvoudig nieuwe toepassingen kunnen worden toegevoegd.

Gnumeric is in deze Gnome-omgeving de rekenbladcomponent. Het programma wordt gebruikt voor het manipuleren en analyseren van numerieke gegevens. Het programma is volgens de makers zo goed als volledig compatibel met Microsoft Excelwerkbladen en biedt daarnaast nog talrijke extra functies o.a. voor statistische verwerking.

Het hoofdvenster bevat een aantal knoppenbalken en een menustructuur waarin alle belangrijke rekenbladfuncties zijn opgenomen. Het programma is beschikbaar in 46 talen, waaronder ook het Nederlands.

Veel zorg is besteed aan de gebruikersinterface: de opmaak is vergelijkbaar met andere rekenbladprogramma’s en het gebruik is intuïtief. Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan de openheid van het programma: niet alleen de broncode is vrij maar het programma leest en schrijft vlot bestanden met allerlei formaten, waaronder gesloten formaten. Gnumeric bevat hiervoor een verzameling import- en exportfilters. Je kunt dus zonder problemen bestaande werkbladen openen en bewerken of uitwisselen met anderen, zelfs indien zij Gnumeric niet hebben geïnstalleerd.

Gnumeric is ook eenvoudig uitbreidbaar door het gebruik van plug-ins. Een plug-in is een (klein) stukje binaire programmacode die aan Gnumeric kan worden gekoppeld en waarvan de functionaliteit voor de gebruiker beschikbaar komt. De toegevoegde functionaliteit is geïntegreerd in de menustructuur en voor jezelf wijzigt het gebruik niet.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
Niet vakgebonden
Info
Website
Gepubliceerd: 24-10-2007
Categorie
Site met software
Trefwoorden
gegevensGnomegnumericnumeriekeopensourcerekenbladrekenbladcomponentrekenbladfunctierekenbladprogrammaSpreadsheetstatistischeverwerkingvrije softwarewerkblad