Markt 12 : Museum over onderduiken, verzet en vrijheid

Markt 12 is zowel het adres als ook de naam van een van de drie musea in Aalten van de vereniging Aaltense musea. Markt 12 vertelt de verhalen van gewone mensen in een ongewone tijd, namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net als Markt 12 zelf speelde de grensplaats Aalten in de oorlog een bijzondere rol. Aalten had tijdens de oorlog het hoogste aantal onderduikers in Nederland. Deze onderduikers zaten ook in Markt 12. Maar het gaat niet alleen over onderduiken.

Markt 12 laat zien dat iedere situatie mensen vraagt om keuzes te maken ongeacht uit welk land ze komen of welk geloof ze hebben, of ze nu Nederlander of Duitser zijn of ze nu christen of jood zijn. In oorlogstijd worden sommige bevolkingsgroepen van hun keuzevrijheid beroofd en lijken voor anderen de keuzes soms heel zwart wit, maar niets is minder waar. Ook vandaag worden onze levens gevormd door de keuzes die we maken, sommige keuzes kunnen de rest van ons eigen leven of de levens van anderen bepalen.

In Markt 12 duik je in de verhalen van verschillende mensen die verschillende keuzes hebben gemaakt: Duitsers en Nederlanders. Je moet letterlijk zoeken in het museum om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van alle aspecten van de oorlog. In Markt 12 kun je dit doen samen met leeftijdsgenoten van de andere kant van de grens. De Tweede Wereldoorlog is de aanleiding voor het verhaal, maar het gaat om meer: het historische aspect wordt geactualiseerd naar het heden en de toekomst.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologiePAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Website
Gepubliceerd: 20-08-2013
Categorie
Non-profit (museum organisatie ...)
Trefwoorden
aaltensemuseadiscriminatieMarkt 12mensenrechtenmuseumnazismeonderduikenpropagandaschuilkeldervervolgingverzetvrijheidWOII

Ontdek ook