Haven in zicht : Zeebrugge

Als resultaat van een Europees samenwerkingsproject werd o.a. educatief leermateriaal ontwikkeld rond de haven van Zeebrugge door docenten en studenten van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende en de Hogeschool West-Vlaanderen.

Haven in zicht! is een educatief pakket voor zowel het basis- als secundair onderwijs. Het bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. De website.
  2. 'Beeldig verhaal': een introductie voor een bezoek aan de Zeebrugse haven. De leerkracht kan zich voorbereiden aan de hand van een powerpointpresentatie met notities. Op een cd-rom staan nog een aantal didactische tips voor de leerkracht en werkblaadjes voor de leerlingen.
  3. 'Expeditie haven' omvat een geleid bezoek aan de haven. De gids reserveer je minimum 1 maand op voorhand. Je kan er eveneens een interactieve havenkoffer ontlenen met twee kompassen, boomhoogtemeters, fluojasjes, een gps, een stafkaart en een gaspatroon.
  4. 'Een educatief bordspel': dit is bestemd voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Leerlingen moeten hun havenregio zo evenwichtig mogelijk uitbouwen, rekening houdend met het delicate evenwicht tussen de verschillende landschappen (havenlandschappen, landbouwlandschappen, stedelijke landschappen, toeristisch-recreatieve landschappen en halfnatuurlijke landschappen). De nodige middelen moeten ze verdienen in het voorlandspel (goderen invoeren en verwerken) en het hinterlandspel (goederen afvoeren per binnenvaarschip, trein en vrachtwagen).
    Dit spel werd ontwikkeld in samenwerking met het Centrum voor Informatieve Spelen.

De educatieve pakketten sluiten aan bij relevante eindtermen.

Meer info:

Ilse Van Damme
tel. 050 407030
ilse.van_damme@west-vlaanderen.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappijWetenschappen en techniek
secundair 1e graad a en b
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerAardrijkskundeBiologiePAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Website
Gepubliceerd: 03-03-2008
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...) Informatieve site
Trefwoorden
beroepberoepskeuzeberoepssectorcontainerexpressiehavenhaven in zichthavenkunsthorizonverruimingjobladenlandschaploodsloopbaanbegeleidinglossenschipsensibiliserensloepsluistechniekZeebruggezelfconceptverheldering

Ontdek ook