Riool in de klas : Digitale lesmodule

Riool in de klas is een digitale lesmodule over de wereld achter het afvoerputje. Het lesmateriaal gaat over het belang van een goed werkend riool, over de reis van het afvalwater en de betekenis van riolering voor onze volksgezondheid. Leerlingen ontdekken dat vet en vezeldoekjes in het riool voor verstoppingen zorgen en dat chemicaliën het oppervlaktewater vervuilen.

Doel: leren hoe we (riool)water schoon kunnen houden en schoon kunnen maken.

Doelgroep: leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs én hun ouders.

Leerdomeinen: Oriëntatie op jezelf en de wereld, Natuur & techniek.

Vorm: Eén basisles en drie verwerkingslessen waarin gebruik gemaakt wordt van filmpjes, een kennisquiz, een interactieve infographic en diverse (thuis)opdrachten.

Ook thuis in actie!

De leerlingen betrekken het thuisfront ook bij hun lessen. Speciaal voor deze module zijn gratis stickervellen voor de leerlingen gemaakt. Daarmee kunnen zij thuis producten en middelen in de eigen voorraadkast beplakken die niet in het riool thuishoren. Bestel de stickers via de website via het bestelformulier op de website

Aandacht voor water

Riool in de klas kan gebruikt worden als zelfstandige module, maar ook als aanvulling op al bestaande lesmaterialen over water en waterkwaliteit. Ook gastlessen en op excursie naar de ‘poepfabriek’ maken ook onderdeel uit van het pakket. Gastdocenten en rioolmedewerkers vertellen graag in de klas over de reis van het afvalwater en hoe het water weer wordt schoongemaakt.

Achtergrondinformatie

Het lesmateriaal maakt deel uit van de campagne Niet in het riool. In deze campagne werken de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen, Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat samen om goed rioolgebruik tussen de oren te krijgen. Meer informatie

Podium voor Onderwijs
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager
Info
Website
Gepubliceerd: 26-05-2014
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...) Informatieve site Site met software
Trefwoorden
afvalverwerkingafvalwaterdigitale lesmodulenietinhetrioolrioleringrioolwaterwaterbeheer