Huis Over Grenzen : Jeugdherberg herinneringseducatie

Huis Over Grenzen

Huis Over Grenzen ligt vlak naast de Duitse militaire begraafplaats van Lommel en is  verbonden aan de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. In tegenstelling tot het onderhouden van de oorlogsgraven is Huis Over Grenzen opgericht met een educatieve verantwoordelijkheid en functie. Zo worden er in Lommel het hele jaar door voor zowel binnenlandse als buitenlandse school- of jeugdgroepen en volwassenen projecten, workshops en internationale ontmoetingen georganiseerd. Deze ontmoetingen staan in het teken van vredes- en herinneringseducatie en kunnen een dagbezoek of een meerdaags verblijf omvatten.

Educatieve Visie

Het educatieve werk van Huis Over Grenzen heeft als uitgangspunt de historische achtergrond van de Duitse militaire begraafplaats en het persoonlijke relaas van de mensen die er begraven zijn. Daarom wil Huis Over Grenzen de begraafplaats en de gesneuvelden een plaats geven in het collectieve geheugen van ’40 – ’45. Daarnaast ziet Huis Over Grenzen het verleden als studieobject voor huidige conflicten. Door aan herinnerings- en vredeseducatie te doen, wil het jong en oud bewust maken van de impact van een extreem gedachtengoed, zoals het nationaalsocialisme, op een maatschappij. Ten slotte is de Duitse militaire begraafplaats een uitgelezen locatie waar mensen zich bewust kunnen worden van de oorzaken en gevolgen van oorlog.

Accommodatie & overnachting

Onze accommodatie biedt u een aangenaam en rustgevend verblijf aan, midden in het Lommelse gehucht Kattenbos. Gespreid over elf meerpersoonskamers met gedeelde douches en toilet, beschikt onze herberg over zevenenzestig bedden. Ook bieden we enkele één, twee- en driepersoonskamers inclusief badkamer aan. Bovendien staat voor gasten een vergaderruimte ter beschikking. In deze ruime zaal kan u met beamer, whiteboard en flipchart naar hartelust vergaderen. Anderzijds kan deze polyvalente ruimte ook dienen voor workshops, lezingen en dergelijke. Ten slotte kan u ontspannen in onze vrijetijdsruimte, waar ook een tafeltennis- en kickertafel ter beschikking staan.

Huis Over Grenzen
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
lerarenopleiding
privésector
Niet vakgebonden
Info
Website
Gepubliceerd: 09-05-2014
Nummer: 48171
Categorie
Bedrijfssite (commercieel educ. aanbod)
Trefwoorden
educatief pakketeducatief projectherinneringseducatiehuisHuis over Grenzenjbs-lommeljeugdherbergjeugdontmoetingshuisLommelovergrenzenovernachtingrondleidingWOIIworkshop