Hoezo, Design? : Educatief ontwerptraject

Hoezo, Design? is een educatief ontwerptraject voor jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs en laat hen kennis maken met design en creatief vakmanschap. Het Hoezo, Design?-lessenpakket, focust op design, creatief denken en het zelf aan de slag gaan met/als een ontwerper. Het lessenpakket is ideaal voor de creatieve studierichtingen uit TSO en BSO zoals hout, metaal, mode, etalage en andere aanverwante richtingen. Het houdt rekening met de eindtermen van de tweede en derde graad TSO en BSO.

Het lessenpakket bestaat uit drie modules. In de eerste twee modules maken de leerlingen kennis met design en creatieve processen in het algemeen. Deze lessen kunnen perfect ingepast worden  zowel binnen de vakken die tot de algemene basisvorming behoren zoals geschiedenis, Nederlands en PAV als in de praktijklessen zoals hout- of metaalbewerking, modeontwerp of etalage.

De derde module zet leerlingen zelf aan het werk om vanuit het eigen vakgebied een ontwerpproces aan te vatten: van idee tot concept en uiteindelijke realisatie. In deze module is het een meerwaarde wanneer de praktijkleerkracht wordt bijgestaan door een externe designer.

Elke module start met een beknopte en duidelijke handleiding voor de leerkracht. In de bijlagen vind je presentaties die de leerkracht als leidraad voor de lessen kan gebruiken, en lesmateriaal voor de leerlingen zoals bijvoorbeeld invulfiches.

Al het didactisch materiaal wordt aangeboden in de vorm van downloadbare pdf’s. We hebben er bij de vormgeving rekening mee gehouden dat de documenten op een eenvoudige manier op een doorsnee schoolprinter geprint kunnen worden, zowel in zwart-wit als in kleur.

Extra info:

  • Het lessenpakket kan gratis worden gedownload via hoezodesign na het invullen van je gegevens.
  • Op p 62 staan de designorganisaties per regio opgelijst.
  • Achter het lessenpakket zijn ook twee uitgewerkte dossiers toegevoegd over het maken van een barmeubel en een kofferkruk.

Hoezo, Design? is een initiatief van stad Genk en Cultuurplatform Design.

Heleen Van Loon
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Creatie - Mode - Kleding - JuwelenNederlandsBouw - ArchitectuurKapperMetaalTextielPAV - MAVO - GASV - ASPV
dko
Info
Website
Gepubliceerd: 30-04-2014
Nummer: 48368
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...) Non-profit (museum organisatie ...)
Trefwoorden
creatief denkencreatief procesdesigneducatief ontwerptrajectetalagehoezodesignhorizonverruiminginspiratielessenpakketonderwijsloopbaanbegeleidingontwerpontwerpenpraktijkvoorbeeldprojectsensibliserenuitgewerktvakmanschapvakoverschrijdendvakoverschrijdend projectzelfconceptverhelderingtalen

Ontdek ook