Kunst op straat Brabant : Leren over en door kunst

Deze website beschrijft een elftal beelden in de openbare ruimte te Veldhoven. De opdrachten bij de werken zijn te vertalen naar andere werken in de openbare ruimte. De werken geven een mooie doorsnede van klassiek figuratief brons, tot licht- en mediakunst en van beginnend kunstenaars tot kunstenaars van naam en faam.

Voor gebruik in het onderwijs is een open format opgesteld zodat iedere docent het instrument kan inpassen in zijn of haar educatieve model. Bij ieder kunstwerk zijn werkvormen toegevoegd met ruimte voor denken, voelen, doen en reflectie. De werkvormen passen in de leerlijn van kunst en cultuur.

Regelmatig is er een koppeling met een ander vakgebied, zoals Nederlands, geschiedenis en techniek. Er is eveneens een koppeling voor de werken van andere kunstenaars en aansluiting bij actuele vraagstellingen. Zo wordt vanuit het gedenkteken van Oddens een lijn gelegd naar herdenken. Ook wordt stilgestaan bij het onderscheid tussen voorbeelden als propaganda of actuele items, bij onderdrukking van homo's en de rol van vrouwen in hun cultuur.

De elf beelden lenen zich prima om een verkenning te maken vanuit de bekende invalshoeken. Zo wordt lokaal erfgoed, wat misschien enigszins gedateerd is of gewoonweg niet als kunst wordt gezien, opnieuw actueel en helemaal eigentijds. 

De website bevat ook een kader en achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in Nederland en specifiek in Veldhoven.

Er is een overzicht van op dit moment gangbare educatieve modellen en men staat stil bij onderzoek naar personage-modellen.

Eventueel kunnen aan de website, van andere gemeenten of opdrachtgevers, beelden uit de openbare ruimte worden toegevoegd. 

mieke van os
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw Modern
volwassenenonderwijs
dko
lerarenopleiding
privésector
ander
Kunst, Cultuur
Info
Website
Gepubliceerd: 05-01-2015
Nummer: 50396