Getuigen Verhalen : Getuigenissen van WOII in Nederland


Bron

Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wordt kleiner. Om de belevenissen en indrukken over de oorlog te bewaren en vast te leggen voor de toekomst heeft het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS subsidie beschikbaar gesteld voor zogenaamde Oral History. Binnen dit kader konden initiatiefnemers projecten draaien waarin interviews werden afgenomen met getuigen van de oorlog. Dit heeft een breed scala aan interviews over diverse onderwerpen opgeleverd.

Alle interviews zijn digitaal opgeslagen bij Data Archiving and Networked Services (DANS), partnerinstituut van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Naast deze digitale opslag is de website Getuigen Verhalen ontwikkeld door het NIOD. Hierin hebben alle projecten met de afgenomen interviews een plek hebben gekregen. Met deze website wil het NIOD de herinnering aan de oorlog van hen die het hebben meegemaakt levend houden. U kunt nu via deze website uit de eerste hand horen van de oorlog.

Op de website zijn alle interviews ingedeeld naar het project waarin ze zijn gemaakt en voorzien van contextinformatie. De projecten zijn op hun beurt ingedeeld in thema om het voor u als gebruiker gemakkelijk te maken en snel bij het onderwerp van uw keuze te komen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologieBurgerschap - MaatschappijleerPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Website
Gepubliceerd: 30-10-2014
Nummer: 51288
Categorie
Informatieve site Non-profit (museum, organisatie …)
Trefwoorden
dagelijks levendiscriminatieevacuatiegetuigengetuigenissengevangenschapherinneringherinneringseducatieholocaustillegaliteitinterneringJoodkrijgsverrichtingnationaalsocialismenaziNederlandNederlands-IndiëoorlograzziashoahuitsluitingvervolgingWOII

Ontdek ook