Westhoek verbeeldt : Waar beelden van vroeger vertellen

Westhoek verbeeldt is een regionale beeldbank met bedreigd particulier beeldmateriaal over en in de Westhoek, dat samen met vrijwilligers wordt opgespoord, bewaard en ontsloten. Daarnaast wordt ook actief samengewerkt met heemkundige kringen en andere organisaties om ook hun beeldarchief via de website te ontsluiten. .

Vrijwillige en professionele medewerkers werken sinds 2004 samen om dit erfgoed voor de toekomst te bewaren. De vrijwilligers gaan in hun eigen dorp op zoek naar unieke foto’s, affiches, prentbriefkaarten ... De beelden, maar ook de verhalen die er aan vast hangen worden samen bewaard in een beeldbank, een digitale versie van de vroegere fichebak.

Westhoek verbeeldt staat voor een regionale werking met een duidelijk lokale toets. We werken op een uniforme, herkenbare manier met aandacht voor de dorpen afzonderlijk, de diversiteit aan beeldmateriaal en de persoonlijke verhalen. Onder meer via een creatieve communicatie gaan we ook op zoek naar interactie met (uitgeweken) dorpsbewoners.

Je vindt Westhoek verbeeldt niet alleen terug in een digitale omgeving. Je kan ook in de wijken, dorpen en steden van de Westhoek meegenieten van deze regionale schatkamer. Regelmatig worden toonmomenten georganiseerd of komen er wandelroutes en affiches in het straatbeeld.

Wil je meer weten over voorbije en toekomstige activiteiten, over de historiek en de vrijwilligerswerking van het project? Surf dan naar de blog Westhoek verbeeldt. Je vindt er ook verslagen van workshops en activiteiten, filmpjes die de werking illustreren en je kan er diverse nuttige documenten zoals de handleiding of selectiecriteria gratis downloaden.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologiePAV - MAVO - GASV - ASPV
universiteit
privésector
Info
Website
Gepubliceerd: 13-11-2014
Categorie
Non-profit (museum organisatie ...)
Trefwoorden
afficheanekdotearchiefbeeldbankbriefbriefkaartdorpslevenerfgoedfotografiegezondheidheemkundeherinneringseducatieindustriekunstlandbouwliefdeoorlogprentsportstadverenigingverhaalWest-VlaanderenWesthoek verbeeldtwesthoekverbeeldt