BELvue! museum : Museum over België en zijn geschiedenis en centrum voor democratie

logo
Bron

Het BELvue museum is een museum over België en zijn geschiedenis en is ook een centrum voor democratie.

Wat kan je zien en beleven in het museum?

Het museum heeft  een thematisch parcours over België en zijn geschiedenis.

In 2016 werd het parcours volledig vernieuwd en laat je nu kennismaken met België en zijn geschiedenis aan de hand van zeven actuele maatschappelijke thema’s: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa.
Elk thema kan je eerst verkennen vanuit een hedendaags oogpunt d.m.v. de commentaren van de man en vrouw in de straat en vervolgens krijg je over elk thema meer info vanuit de historische context.

De gangen van het musuem zijn een unieke galerij met Belgische voorwerpen. Die zijn op chronologische wijze opgesteld en vertegenwoordigen het materiële geheugen van België. Je vindt er zowel alledaagse voorwerpen als typisch Belgische creaties zoals kristal van Val Saint-Lambert, een lithografie van Magritte, een carnavalskostuum uit Binche, maar ook een bal van de Rode Duivels of designvoorwerpen.

De tentoonstelling is ontworpen om een breed publiek, en vooral jongeren, te bereiken. Het nieuwe parcours werkt met een combinatie van verschillende media en biedt op die manier zowel de mogelijkheid om te kijken, te luisteren als te voelen. Een hedendaagse en interactieve aanpak om zich te verdiepen in de geschiedenis van het land en onze huidige samenleving beter te begrijpen.

Hoe kan u het museum bezoeken?

 1. Zelfstandig bezoek
  Het BELvue heeft ludieke educatieve parcours ontwikkeld:
  • Mimi & Momo:Mimi en Momo hebben je nodig! Help Mimi de voorwerpen terugvinden die in het museum verstopt zitten. Momo kent dan weer alleen zwart, geel en rood. Kun jij hem alle kleuren tonen? Een avontuur door België en zijn geschiedenis met heel veel dingen om te voelen en te zien!
  • Ik ben de Minister!: Trek je (mantel)pak aan en word minister tijdens je bezoek aan het museum. Er valt zo veel te denken en te doen! Maak kennis met België en zijn geschiedenis door je opdrachten uit te voeren. Kun je de uitdaging aan?
  • Op stap met Zeno: Zeno de ontdekkingsreiziger is op bezoek in België! Vergezel hem op zijn reis, stap in zijn periscoop-camionette en maak kennis met de verschillende aspecten van het land. Geschiedenis, cultuur, economie… België zal (bijna) geen geheimen meer voor je hebben.
  • Koninklijke Missie: 1830: de geboorte van België, maar wie zal het land vertegenwoordigen? De Belgische koningen vertellen hun verhaal, van Leopold I tot Filip. Wie zijn ze en welke rol hebben ze gespeeld? Met de hulp van marionetten maken de leerlingen in groepjes kennis met de geschiedenis van het Belgische koningshuis.
  • De Ronde van BELvue:De leerlingen verkennen in groepjes een thematische zaal van het museum en stellen het resultaat van hun bezoek voor aan de rest van de klas, zoals een gids dat zou doen. Daarna begint de Ronde van BELvue. Verdeeld in verschillende teams nemen de leerlingen deel aan een grote originele quiz. Zo worden ze echte deskundigen op het gebied van België en de Belgische geschiedenis.
 2. Geleide bezoeken
  Het BELvue heeft in samenwerking met Korei speelse en thematische bezoeken voor klassen uitgewerkt.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
BELvue museum
Organisatie

Ontdek ook