ZAC Browser : Browser voor kinderen met autisme

Het web is een verwarrende plaats voor de zesjarige autist Zackary Villeneuve. Daarom bouwde zijn grootvader een browser voor hem die de overvloed aan opties tot het minimale terugbrengt.

Softwareprogrammeur John LeSieur noemde de Zac Browser naar zijn kleinzoon. Hij bouwde een programma dat de meeste websites blokkeert en gewelddadig of sexueel getint materiaal afschermt. Wat nog wel zichtbaar is in de speelse interface, zijn handgekozen publieke websites en verder voornamelijk spellen, video's en een virtueel aquarium.

LeSieurs browser, die hij gratis ter download aanbiedt voor ouders met autistische kinderen, gaat verder in zijn beperkingen dan andere kindsoftware. Zo is de rechtermuisknop uitgeschakeld en blokkeert het keyboardtoetsen die tot verwarring kunnen leiden. Alles is erop gericht om Zac en andere kinderen het idee te geven dat ze op de goede manier bezig zijn. "We proberen om duistere of gecompliceerde websites te vermijden, omdat alles om zelfrespect draait", zegt LeSieur tegen Associated Press. "Als ze niet alles onder controle hebben, raaken ze makkelijk gefrustreerd."

Ivan Jans
ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Niet vakgebonden
Info
Website
Bijgewerkt: 19-05-2009
Onderwijsbehoefte
Leerstoornissen
Categorie
Site met software
Trefwoorden
autismebrowserhandiginternetkinderenkinderen met beperkingenkindvriendelijkveilig computergebruikveilig internetveiligheidZAC Browserzacbrowserleerzorgveilig online