Nieuws van de Groote Oorlog : Online database Belgische oorlogskranten 1914-1918


Bron

Sinds dinsdag 3 september 2015 zijn meer dan 360 000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog online toegankelijk. Twee jaar lang werkte het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en dertien cultureel-erfgoedorganisaties aan het inventariseren, digitaliseren en online brengen van honderdduizenden krantenpagina’s uit 1914-1918.

Nieuws van de Groote Oorlog stelt de informatie uit deze kwetsbare nieuwsbladen veilig voor toekomstige generaties en zet het digitale erfgoed van de Eerste Wereldoorlog internationaal op de kaart. Dankzij een projectsubsidie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois is de website niet alleen doorzoekbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans en Duits.

Voor Nieuws van de Groote Oorlog werden meer dan 270 000 krantenpagina’s door VIAA gedigitaliseerd en digitaal duurzaam opgeslagen. Verspreid over een duizendtal unieke titels en 52 000 verschillende edities, bestaat deze uitgebreide collectie uit enerzijds ‘legale’ publicaties die uitgegeven werden met toestemming en onder censuur van de bezettende Duitse overheid en anderzijds uit frontblaadjes en illegale publicaties (kranten, week- en maandbladen, pamfletten en vlugschriften). Historische kranten vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van het leven in onze regio tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo bieden de frontblaadjes bijvoorbeeld een unieke kijk op het zielenleven van Jan Soldaat.

Ondanks de onvermijdelijke (zelf)censuur, de hoogst subjectieve inhoud en het vaak heel lokale lezerspubliek weerspiegelen ze de gemoedstoestand in de loopgraven en de kampen. Tegelijk hadden de bladen door hun humor en dankzij nieuws van het thuisfront en van kameraden duidelijk een invloed op het moreel van de troepen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappij
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologieMedia en communicatie - Sociale vaardighedenPolitieke en sociale wet. - MaatschappijleerPAV - MAVO - GASV - ASPV
hogeschool
universiteit
privésector
Info
Website
Gepubliceerd: 04-09-2015
Nummer: 58721
Categorie
Informatieve site Non-profit (museum organisatie ...)
Trefwoorden
1914-1918archiefcensuurdatabasedigitaliseringfrontfrontblaadjeGroote OorlognieuwsnieuwsvandegrooteoorlogoorlogskrantsoldaatWOI