Dialectloket : Taalvariatie

Dialectloket is een educatieve website rond taalvariatie in het Nederlands. Dialectloket is een website over taalvariatie van de Universiteit Gent. Om te leren hoe je optimaal informatie uit de website haalt, over wat je allemaal kan opsteken en om zo optimaal mogelijk aan te sluiten bij de leerplannen, werden enkele lespakketten voor verschillende niveaus ontwikkeld.

Leraren kunnen deze pakketten gratis downloaden. Verder kan iedereen de opgedane kennis testen via een quiz die aansluit op de informatie op de website.

Dialectloket gaat uit van systeemonderscheidende strategieën om het leerproces van de thuistaal naar het Standaardnederlands te bevorderen. In plaats van de standaardtaal steeds als uitgangspunt te nemen, krijgt hier het hele spectrum aan taalvariatie een plaats in de les Nederlands.

Zo leren jongeren om in het taalcontinuüm waar hun tussentaal deel van uitmaakt, in te schatten welke taalelementen thuishoren in hun tussentaal of dialect en welke tot de algemene standaardtaal behoren. Een grondig inzicht in het Nederlandse taallandschap vormt immers de beste basis voor de verwerving en beheersing van de Nederlandse standaardtaal.

Johan Van den Abeele
ICT-coördinator, Systeembeheerder

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Nederlands
Info
Website
Gepubliceerd: 16-10-2015
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
dialectdialectloketetymologiegeluidsfragmentlesmateriaalstreektaaltaalkaarttaalvariatievideofragmenttalen