Mijn Jihad : Reportage en lespakket

Hoe praat je met jongeren over de aanslag in Parijs? Hoe gaan Vlaamse moslims om met extremisme? De medewerkers van Vranckx Actua (Canvas) bundelden de reportage Mijn Jihad in een handig lespakket.

Maar hoe start je zo’n klasgesprek?

“Begin met de situatie te ontmijnen en zorg ervoor dat niemand zich aangevallen voelt. Maak duidelijk dat er niets veranderd is: vriendjes blijven vriendjes. En vraag je leerlingen hoe zij zich bij de gebeurtenissen voelen.” (Rudi Vranckx)

Aan de hand van vier korte YouTube-fragmenten uit de reportage maak je kennis met het probleem van radicalisering, bevattelijk en vanuit verschillende kanten bekeken. Spectaculaire koppen worden achterwege gelaten en je luister eens naar de ‘andere stem’, die van uit de moslimgemeenschap zelf komt. De videofragmenten kunnen dienen als aanzet tot of aanvulling bij een gesprek of debat.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenPolitieke en sociale wet. - MaatschappijleerPsychologie en pedagogieWijsbegeerte en moraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Website
Gepubliceerd: 17-11-2015
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...)
Trefwoorden
aanslagen in Parijsbeeldvormingbekeerlingdocumentaireextremismegetuigenisgeweldhaatislamlespakketmijn JihadmoslimradicaliseringradicalismereportageSyriëSyriëstrijderterreurvooroordeel

Ontdek ook