De Laatste Generatie : Webdocumentaire met herinneringen aan WOII

De Laatste Generatie is een interactieve documentaire rond herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Interactief, dat wil zeggen dat je via de website zelf kan klikken en scrollen doorheen de verhalen. Valerie Baeyens startte het webproject op en ging samen met enkele studenten uit haar atelier Digitale Beeldvorming aan de Academie van Mechelen op zoek naar getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Het webproject omvat momenteel vijf mooie getuigenissen van René, Wiske, Maria, Juliette en Jan.

Voor deze documentaire werd uitdrukkelijk gekozen om niet met archiefbeelden en oude foto’s te werken, maar om het meer te kaderen in een hedendaagse sfeer. De verhalen zijn in de eerste plaats herinneringen aan een oorlog, gekleurd doorheen de tijd.

Een webdocumentaire, of interactieve documentaire, is geen film en ook geen website, maar een mix van beiden. Als bezoeker fiets je doorheen de verhalen in een non-lineaire vertelstructuur. Je klikt jezelf letterlijk een weg doorheen de verhalen. Dat is niet alleen een heel vrije manier van kijken voor de bezoekers van de site, maar geeft tevens ook de makers de mogelijkheid om het interactieve project te laten groeien. Het kan voortdurend aangepast en bijgewerkt worden. Het is volgens Valerie geen informatieve, maar een creatieve, verhalende databank.

De laatste generatie overlevenden van de Tweede Wereldoorlog wordt steeds kleiner, dus was het hoog tijd om ze te verzamelen! Bekijk en beluister de verhalen van Wiske, René, Maria, Juliette en Jan, zij groeiden op in volle oorlogstijd.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenPolitieke en sociale wet. - MaatschappijleerPsychologie en pedagogieWijsbegeerte en moraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
dko
lerarenopleiding
hogeschool
universiteit
volwassenenonderwijs
Info
Website
Gepubliceerd: 27-01-2016
Nummer: 63054
Categorie
Informatieve site Non-profit (museum organisatie ...)
Trefwoorden
bevrijdingbomdelaatstegeneratiedocumentaireetenfilmFort BreendonkGeneratiegetuigenisherinneringeninteractiefjeugdbewegingkampKazerne DossinkledijoorlogstijdoverlevenderadioschoolsmokkelenveldwachtverhaalvluchtenwebdocumentaireWOII