Kleuters op verkenning : Voorstelling projectwerking Arteveldehogeschool

Voortdurend zijn de kleuters aan het onderzoeken, experimenteren, ervaren, bewegen, handelen, beleven … Daarnaast komen ze zowel met techniek, taal, natuur, wetenschap, informatica, erfgoed … in aanraking.

De opleiding bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs van de Arteveldehogeschool stelt haar projecten voor. De projecten vertrekken vanuit verschillende invalshoeken en willen op deze manier bijdragen tot het verkennen van de wereld door kleuters (of brede leeromgeving).

Binnen de projecten werden heel wat materialen, activiteiten en vormingen ontwikkeld, die je onder verschillende items kan terugvinden.

Welk beeld heb jij van wetenschap en onderzoek? Wetenschap is veel meer dan het opstellen van chemische formules, steriele labo’s met wereldvreemde wetenschappers, proefjes doen … Wetenschap is verwondering, is onderzoeken, is waarnemen, is … 

Jonge kinderen fascineren voor deze wondere wereld en hun onderzoekende houding stimuleren is cruciaal voor latere keuzes maar ook om als wetenschappelijk geletterd individu in het dagelijks leven te functioneren.

In de materialen, activiteiten, vormingen… die terug te vinden zijn op deze site willen we jonge kinderen en jou als leraar stimuleren om onderzoekend de dagdagelijkse omgeving te verkennen en te ontdekken. 

Jonge kinderen fascineren voor de wondere wereld van techniek is één van de grote uitdagingen voor een leraar kleuteronderwijs. Als leraar heb je immers een belangrijke taak in het stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen tot verantwoorde en competente techniekgebruikers.
Het onderzoeken van techniek, het maken en het ontwerpen van techniek zijn daarbij de centrale activiteiten.
Wil je meer weten en lezen over deze projecten? Ben je op zoek naar materialen of activiteiten rond techniek? Ga dan vlug op verdere verkenning!

Didactische tips en achtergrondinformatie om het thema ruimtevaart op een concrete en explorerende en onderzoekende manier in de kleuterklas te brengen.
Deze activiteiten kaderen binnen de nieuwe ontwikkelingsdoelen techniek.

Je vindt er: een lespakket, adressen en literatuur.

Op deze website vind je informatie over de materialen, vormingen en onderzoeksresultaten. Daarnaast vind je er ook talrijke ervaringen en foto’s uit de scholen, met een leidraad over hoe je als (kleuter)school een gezondheidsbeleid uitbouwt.

Dit project, dat een resultaat is van een driejarig PWO-project, won eind 2007 de award Beste project voeding en gezondheid 2007.

Onderwijskiezer
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Wetenschappen en techniek
Info
Website
Gepubliceerd: 30-03-2016
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...)
Trefwoorden
beroepenhorizonverruimingkleutersopverkenningonderwijsloopbaanbegeleidingprojectwerking Arteveldehogeschoolruimteruimtevaardersensibiliserenstudie- en beroepskeuzeverkenningwonderzoekertjeszelfconceptverheldering

Ontdek ook