Swap-Swap: Taaluitwisselingen


Swap-Swap is een nieuwe dienst voor taaluitwisselingen tussen jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen. Swap-Swap wil jongeren enthousiast maken over de andere landstaal en hun kijk op de wereld verbreden. Via swap-swap regel je jouw uitwisseling op een gemakkelijke en veilige manier. Swap-Swap krijgt de steun van de Gezinsbond en de Nederlandse Taalunie. Bekijk de demo op YouTube

Hoe kun je leerlingen motiveren om een taal te leren die ze niet vaak gebruiken? De nieuwe dienst voor taaluitwisselingen Swap-Swap heeft als missie om jongeren enthousiast te maken over de andere landstaal. Swap-Swap doet dit door taaluitwisselingen tussen jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen mogelijk te maken via een online platform.

Het ontbreekt jongeren vaak aan oefening om een tweede of derde taal echt vlot te kunnen gebruiken, oefening waar in de lessen vaak onvoldoende tijd voor is. Een paar dagen verblijven bij een leeftijdgenoot die de andere taal spreekt, is de beste manier om snel je taalvaardigheid te verbeteren. Leerlingen die vrienden hebben gemaakt tijdens de uitwisseling zullen ook daarna gemotiveerd blijven om beter te worden in de andere taal.

Ook jouw leerlingen kunnen gebruik maken van Swap-Swap. Swap-Swap is ontwikkeld met ouders, tieners en hun leerkrachten. Dat maakt het een laagdrempelig en veilig platform, waarop jongeren samen met hun ouders contact leggen met andere Swaps. Het werkt zo: op Swap-Swap maken ouders en tieners uit één gezin samen een account aan. De tieners maken een persoonlijk profiel aan en gaan op zoek naar een partnergezin dat bij hen past. Via de website leggen ze contact, maken een eerste afspraak en als het klikt, bereiden ze samen de uitwisseling voor.

Ook de Gezinsbond en de Taalunie zijn enthousiast over de nieuwe dienst. Hellmuth Van Berlo van de Taalunie: 'Je leert een taal nog altijd het beste door er enkele dagen in ondergedompeld te worden. Behalve het inschrijvingsgeld van €50 zijn er nauwelijks kosten aan Swap-Swap verbonden. Een taalkamp kost al snel een veelvoud. Daarom zien we Swap-Swap als een prima oplossing voor gezinnen en leerkrachten die hun tieners beter willen laten scoren op de andere landstaal. Daarnaast biedt Swap-Swap heel wat tips om het maximale uit de uitwisseling te halen.'

In het beste geval wisselen gezinnen in beide richtingen uit, waardoor de tieners van beide kanten om beurten een tijdje in een ander taalgebied verblijven. De uitwisseling gaat niet alleen om taalverwerving, maar ook over nieuwe vrienden maken en samen leuke uitstapjes ondernemen. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Andere functie

Ontdek ook