Start to Listen : Online toolbox rond luistervaardigheid

Kunnen luisteren wordt beschouwd als een belangrijke muzische en sociale vaardigheid. Maar luisteren is meer dan gehoorzamen alleen. Door goed te luisteren, ontdekken we nieuwe dingen, stellen we onze blik scherp, schaven we ons denkkader bij. Toch blijkt luisteren vaak niet zo eenvoudig. Onze oren worden immers overspoeld met voorgesneden koek.

Start to Listen benadert luisteren als een vrije, onvoorwaardelijke, persoonlijke en interculturele manier om auditief waar te nemen. In wezen is het heel eenvoudig en gaat het terug naar een natuurlijke manier van observeren. Al is het soms even wennen aan die ongebreidelde ruimte, die we niet meer gewoon zijn. Maar er komen wonderlijke ontdekkingen voor in de plaats.

Start to Listen wil inspiratie en gereedschap aanreiken om dagelijks actief aandacht te besteden aan de vaardigheid luisteren. De website biedt een staalkaart van audiofragmenten. Geluidskunst, nieuwe muziek en field recording staan centraal: allemaal geluiden die de traditionele media amper aanreiken. Ze dagen je uit om op een andere manier te luisteren. De bijhorende luistervragen moedigen reflectie aan. Ze stimuleren je om je eigen luisterhouding en die van anderen te verkennen. Zo kunnen verschillende dimensies en reikwijdtes binnen het luisteren zich openbaren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Muzische vorming
Info
Website
Gepubliceerd: 25-04-2017
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...)
Trefwoorden
auditief waarnemenbegrijpend luisterenfield recordinggeluidskunsthorenluisterenluisteroefeningluisteropdrachtluistervaardigheidmuziekmuziek belevenmuziek beluisterenmuzikale opvoedingmuzikale vormingStart to Listenstarttolisten

Ontdek ook