Campus 2660 internationaal : Blog internationalisering

Draagvlak versterken door een internationale werking: de goede praktijk van de Academie Hoboken.

De Stedelijk Academie van Hoboken zoekt al jaren actief naar manieren om haar publiek met een diverse achtergrond, leeftijd en motivatie te inspireren. Sinds enkele jaren zet de Academie succesvolle projecten op in de Marokkaanse stad Oujda. Voor leerkrachten in Hoboken betekent dit een verrijking van hun repertoire, en een beter begrip van de leefwereld van hun eigen leerlingen. Voor de kunstzinnige geesten in Oujda zijn de gezamenlijke projecten een concrete ondersteuning bij het opzetten van een professioneel aanbod op het vlak van kunsteducatie.

Door te werken rond de notie identiteit en eigenheid ontwikkelden de partners over de jaren een artistieke dialoog rond gedeelde waarden, verschillen en burgerschap. Zo wordt ook het systeemdenken van de leerlingen in beide landen gestimuleerd.

De internationale uitwisselingen waren een hefboom en een inspiratiebron om ook andere initiatieven vanuit de Academie Hoboken op te zetten, bijvoorbeeld.:

  • de oprichting van een intercultureel ensemble;
  • een taalbeleidstraject gericht op het werken met mensen die het Nederlands niet of minder machtig zijn;
  • participatie aan het Antwerpse Children's Zone project op het Kiel, met als doel om jongeren drempelverlagend in aanraking te brengen met kunsteducatie als een waardevolle vrijetijdsbesteding.
Jeroen Lauwers
Pedagogisch begeleider

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Website
Gepubliceerd: 08-05-2017
Categorie
Weblog
Trefwoorden
Academie Hobokenblogcampus 2660 internationaalcampus2660internationaalculturele diversiteitcultuurinternationaliseringkunsteducatieOujdawereldburgerschapwereldburgerschapseducatie