Rode Kruis-Vlaanderen : Didactische eerstehulpfilmpjes

Op het YouTubekanaal van Rode Kruis-Vlaanderen vind je onder meer didactische eerstehulpfilmpjes. Om jou te ondersteunen in het geven van eerstehulpopleidingen, ontwikkelde Rode Kruis-Vlaanderen diverse filmpjes. In het aanbod zijn er zowel casusfilmpjes en techniekenfilmpjes.

Een casusfilmpje is een filmpje dat een verhaal schetst. Je krijgt eerst een zekere kadering van de omgeving en de personages te zien, waarna er zich een ongeval voordoet of een slachtoffer getroffen wordt door een bepaalde aandoening. Je ziet eveneens hoe een hulpverlener in actie schiet om het slachtoffer te helpen. Het filmpje schetst een realistische situatie: de situatie doet zich bijvoorbeeld bij iemand thuis voor in de living, gebeurt aan zee, in de tuin of op café. De hulpverlening situeert zich op niveau van de leken-hulpverlener. Elke filmpje duurt in totaal ongeveer anderhalve tot drieënhalve minuut. De situatie doet zich voor, en vervolgens gebeurt de hulpverlening. Je gebruikt het filmpje dan als inleiding, waarna een onderwijsleergesprek kan volgen over wat de cursisten hebben gezien. Je kan het filmpje ook als herhaling gebruiken.

In een techniekenfilmpje leggen we een cursist uit hoe hij een bepaalde techniek moet uitvoeren. Het filmpje is gemaakt op een witte achtergrond, zonder uitleg over de omgeving of het letsel. Vaak zijn de personages 'anoniem': de focus ligt immers niet op welke verwonding het slachtoffer precies heeft of hoe de hulpverlener het slachtoffer benadert. In deze filmpjes gaat het louter om de correcte uitvoering van een techniek. Zo leggen we bijvoorbeeld uit hoe je een slachtoffer in stabiele zijligging legt, hoe je een driehoeksverband aanbrengt aan de hand, en zo meer. Elk filmpje duurt ongeveer één tot twee minuten.

Rode Kruis-Vlaanderen
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan