Botanical collections : Gedigitaliseerde herbaria

Op deze site vind je de gedigitaliseerde herbaria van de plantentuin van Meise.

Herbaria maken deel uit van de onderzoeksinfrastructuur van de plantkunde. Ze bevatten zorgvuldig gedocumenteerd, gedroogd plantenmateriaal die voor onbepaalde tijd bewaard worden voor onderzoek. Wetenschappers gebruiken dit materiaal om soorten te beschrijven en om de variatie tussen karakteristieken binnen en tussen soorten te bestuderen. Herbariumspecimens helpen ons ook om de evolutie van planten en hun verspreiding te begrijpen.

Herbaria worden steeds meer en meer gedigitaliseerd. Digitalisatie maakt snelle toegang tot de specimens mogelijk waarbij zowel beelden als data voor iedereen consulteerbaar zijn ongeacht waar men zich bevindt. Meer nog, via digitalisatie zullen deze specimens voor steeds bredere waaier aan wetenschappelijke doeleinden kunnen gebruikt worden. Het verzamelen van data wordt op deze manier een stuk makkelijker. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk waarbij de mogelijkheden voor de wetenschap door het toegankelijk maken van deze data steeds uitgebreider worden.

Els Govaerts
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
tso 2e, 3e, 4e graad
BiologieLand- en tuinbouwNatuurwetenschappen
Info
Website
Gepubliceerd: 27-03-2018
Nummer: 81039
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite …) Informatieve site Non-profit (museum, organisatie …)
Trefwoorden
botanical collectionsbotanicalcollectionsdigitalisatiegedigitaliseerde herbariaherbariumherbariumspecimenMeiseplantensoortPlantentuin Meiseplantkundeverzameling

Ontdek ook