Rusty Radiator : Stereotypes over ontwikkelingshulp in video's

Radi-Aid is een initiatief uit Noorwegen van de Students’ and Academics’ International Assistance Fund (SAIH). Met als leuze stereotypes harm dignity wil Radi-Aid elk jaar de meest clichématige (rusty radiator) en de meest respectvolle campagne (golden radiator) in ontwikkelingssamenwerking in de kijker stellen met een award. 

SAIH maakt ook zelf satirische video's (saih.no/english/our-work/campaign/radiaid-africa-for-norway) en wil met zijn kritische kijk het volgende bereiken:

  • Fondsenwerving die niet gebaseerd is op stereotypes en clichés, maar wel op echte verandering.
  • Een meer genuanceerde berichtgeving over wat er gaande is in de wereld, met aandacht voor positieve ontwikkelingen in Afrika en ook voor de negatieve invloed van westerse landen op landen in het Zuiden.
  • Een meer ethische berichtgeving in de media. Zouden westerse media zonder toestemming foto’s publiceren van een stervende blanke baby? Dezelfde regels voor elke berichtgeving, waar ook ter wereld.
  • Hulp gebaseerd op echte noden, niet op goede bedoelingen. Hulp moet bestaan naast samenwerking, investeringen en veranderingen in structuren die ontwikkeling hinderen in ontwikkelingslanden.
Kleur Bekennen
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenBurgerschap - MaatschappijleerWijsbegeerte en moraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Website
Gepubliceerd: 03-04-2018
Nummer: 81274
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
AfrikahumorontwikkelingshulpontwikkelingssamenwerkingoverpaternalismeRadi-Aidrusty radiatorrustyradiatorSAIHsatirestereotypesvideo'swereldburgerschaptalen