DoorElkaar : Interculturaliteit en diversiteit

logo
Bron

DoorElkaar, het Expertisecentrum voor Interculturaliteit en Diversiteit van het HIVSET, lanceerde december 2016 het pioniersproject ‘p iMAT kan je rekenen in het kader van het overkoepelend leerthema Anderstalige Nieuwkomers.

De iMAT (instrument Mathematics Anderstalig Thuistaal) staat voor een verzameling van visueel aantrekkelijke tools opgebouwd rond vijf thema’s en als startpunt in tien talen. De tool werd ontwikkeld door een werkgroep in het HIVSET, het expertisecentrum DoorElkaar, logopedisten, zorgleerkrachten en vertalers op vrijwillige basis.

'Kinderen begrijpen de rekentaal dikwijls niet, zeker als ze thuis geen Nederlands spreken. De iMAT is ontwikkeld om die kinderen te helpen, als instrument in de klas en als hulpmiddel om ouders te betrekken bij het onderwijs. De iMAT is rekentaal in de thuistaal en is interessant voor iedereen: leerkrachten, begeleiders, vrijwilligers, ouders en het kind,' aldus verantwoordelijke Chris Verhaegen.

Lieve Lenaerts, coördinator van DoorElkaar, geeft met de iMAT een eerste zet: 'Het is nu de bedoeling dat alle betrokkenen met de iMAT aan de slag gaan onder meer in de lessen wiskunde, als hulpmiddel bij toetsen, rekenen, bij remediëring en logolessen. Reeds van in het begin speelden we met het idee om iMAT-speelkaarten te ontwikkelen.'

Het iMAT-kaartspel ligt helemaal in de lijn van het doel van iMAT, namelijk op een makkelijke manier de kennis vanuit de eigen taal verbinden met de nieuwe te leren taal. Bovendien is Turnhout het wereldcentrum van de speelkaart. Dus was de match tussen DoorElkaar en Carta Mundi, de wereldmarktleider van de speelkaarten, snel gemaakt. Januari 2018 werden deze speelkaarten officieel gelanceerd. 

Een troef voor leraren, kinderen en hun ouders. Een manier om te verbinden: thuis met leren en op school. Het kaartspel bevat vijfenvijftig speelkaarten met op de achterkant een Nederlandstalige rekenterm en daarbij de overeenkomstige vertaling in de eigen taal en een symbool. Er werden voorlopig vijfhonderd kaartspelen gedrukt in de vijf meest courante talen: Frans, Engels, Spaans, Roemeens en Arabisch.

De studenten van Thomas More gingen aan de slag met het bestaande materiaal en ontwikkelde deze website. Door de grote vraag en populariteit van de iMAT stelde een tweede groep studenten onlangs nog een website samen: https://www.imat-rekentaal.com.

Hoe kan je deze speelkaarten bekomen? Mail naar lieve.lenaerts@hivset.be

Met de input van het werkveld en met de steun van diverse organisaties verfijnen we onze iMAT elke dag. Een aantal voorbeelden:

  • Heel wat leraren uit het lager en secundair onderwijs bezorgden ons interessante feedback en tips.
  • A.P., klasleerkracht: 'Het zou 'haar' en de andere anderstalige kinderen zo goed kunnen ondersteunen bij haar zoektocht doorheen het Nederlands. Volgend jaar moet ze naar het middelbaar en ik wil dat ze zo goed mogelijk voorbereid is.'
  • Nathalie, Okan-vervolgcoach: 'De ouders zijn fier als ze dit instrument zien. Daarmee kunnen ze hun kinderen helpen.'

Ontdek ook

Bekijk alle

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Gratis lesmateriaal en inspiratie

  • voor alle vakken en onderwijsniveaus
  • gemaakt en gedeeld door leraren en organisaties
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp
Al meer dan 20 jaar dé referentie voor tienduizenden leraren. Zo werkt het.
Registreer Veilig en gratis
Al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
 vakken wiskunde, anderstalige nieuwk. - NT2

secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
 vak wiskunde
Info
Soort Website
Publicatie20-08-2018
Nummer 84250
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite …) Informatieve site
Trefwoorden
anderstalige nieuwkomerdiversiteitDoorElkaarinterculturaliteitkaartpelOKANrekenenrekentaaltalen