UNHCR : Nederlandstalige leermiddelen over vluchtelingen, asiel en migratie

logo

Op deze Nederlandstalige webpagina van UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, vind je materialen waarmee je als leraar aan de slag kan om vluchtelingen op een goede manier in je klas te verwelkomen en om schoolkinderen van zes tot achttien jaar les te geven over vluchtelingen, asiel en migratie.

Op de site vind je gratis lesmaterialen over vluchtelingen, asiel, migratie en staatloosheid. Je kan de materialen eerst en vooral raadplegen om jezelf goed te informeren over dit thema, met de meest recente cijfers en een heldere uitleg over basisbegrippen zoals vluchteling, migrant en asielzoeker.

Bij het lesgeven over dit thema is het van belang dat leraars en leerlingen goed begrijpen dat mensen om verschillende redenen op de vlucht kunnen zijn of migreren. Vluchtelingen zijn mensen zoals jij en ik, die in uitzonderlijke omstandigheden leven.

Je kan de lesmaterialen daarna zelf makkelijk aanpassen voor gebruik in jouw klas. Leraars die vluchtelingenkinderen in hun klas hebben, kunnen de lesmaterialen over stress en trauma en taalvaardigheid raadplegen.

Lees ook even ons advies over hoe je best omgaat met vluchtelingenkinderen en hoe je hun ouders betrekt bij het lesgeven. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
UNHCR
Organisatie

Ontdek ook