Schrijf met heel je lijf

logo

Als kinderen leren schrijven, is het onthouden van de vele regels en stapjes voor sommigen een hele klus. Maar het kan anders.
Schrijf met heel je lijf gaat uit van de leefwereld van het kind, waardoor er aansluiting is met het natuurlijke leer- en ontwikkelingsproces.
Hierdoor doorlopen de kinderen een traject waarbij ze zich op een leuke manier de letters ‘eigen maken’!
Vanuit een link met hun belevingswereld, klasthema’s en/of de leesmethode bieden we bij het leren schrijven van elke letter een waaier aan activiteiten aan. Plezier beleven staat daarbij centraal: uitgangspunt is een tekening, een verhaal, een versje, maar er is ook een aanbod van muzische, voel- of bewegingsactiviteiten.
Op die manier wordt het bewegingsspoor of de schrijfwijze van elke letter niet zozeer cognitief, maar vooral spontaan opgeroepen. Die nieuwe schrijfmethode biedt een fijne manier om de wereld van de schrijfletters te ontdekken en vast te houden (automatiseren).

 

Werk je al met een bepaalde schrijf- of leesmethode, dan hoef je die niet overboord te gooien! Schrijf met heel je lijf kan je dan als extra ondersteuning, remediëring of differentiatie aanbieden.
Denk hierbij ook aan de ontwikkelingsbehoefte van schoolrijpe kleuters of aan de ondersteuningsbehoefte van kinderen die het schrijfspoor moeilijk kunnen oproepen.

De auteurs Christel Minne (leerkracht eerste leerjaar) en An Van de Ginste (pediatrisch kinesitherapeut in het buitengewoon onderwijs) delen onze praktijkervaring in een eenvoudige uitgave waarmee leerkrachten, therapeuten en ouders aan de slag kunnen.

Christel Minne
Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan