Land Boven Water

haven
eigen afbeelding

De waterbouw is een kleine, maar belangrijke sector in Nederland. Dynamisch, innovatief en over de hele wereld actief. Maar wat komt er allemaal bij waterbouw kijken? En welke beroepsperspectieven heeft deze sector? Dat leren jongeren in het voortgezet onderwijs havo/vwo met Land Boven Water.

De module voor de onderbouw bestaat uit twee lessen. In les 1 bouwen leerlingen hun eigen Marker Wadden middels een simulatie. De Marker Wadden is een gerenommeerd waterbouwkundig project in Nederland met het doel de natuur in het Markermeer te herstellen. In les 2 ontdekken de leerlingen de wisselwerking tussen waterbouw en ecologie en hoe gebouwd wordt met de natuur. Ze kiezen een oplossing voor de veiligheid, watervoorziening en biodiversiteit in het gebied bij de fictieve rivier de Meerbosch.

In de bovenbouw gaan de leerlingen aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren. Ze maken een ontwerp voor Schiphol op Zee. Schiphol wordt te klein en er wordt vanuit verschillende disciplines serieus gedacht om in de Noordzee een tweede Schiphol te maken. Hoe zouden de leerlingen dit ontwerpen? Om tot een ontwerp te komen moeten ze eerst goed onderzoek doen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Podium voor Onderwijs
Organisatie

Ontdek ook

Bekijk alle