Avis : Latijnse thematische bloemlezing

De inleiding op de website maakt heel veel duidelijk:
AVIS is als titel voor deze bloemlezing gekozen, omdat het woord symbolisch kan zijn voor de manier waarop gepoogd werd antieke teksten te benaderen, nl. op een vrije en ongedwongen wijze een verkenningstocht door de Latijnse literatuur maken.
Het is bovendien geen toeval dat het woord AVIS de eerste lettergreep bevat van de werkwoorden AVdire en VIdere. Het audio-visueel aspect krijgt immers in dit florilegium sterk de nadruk. Bij elke tekst wordt erop gewezen hoe audiovisuele hulpmiddelen als 'stimuli' bij de studie van Latijnse teksten systematisch kunnen gebruikt worden.


De gekozen Latijnse fragmenten zijn in twintig hoofdstukjes verwerkt, gegroepeerd in twee delen. In het eerste deel is 'het schouwspel' de leidraad die alle teksten met elkaar verbindt, in het tweede staat het begrip 'amor' in zijn ruimst mogelijke betekenis centraal. Die twee thema's kwamen immers het sterkst naar voor bij het onderzoek van het materiaal dat  verzameld werd op het gebied van de nawerking van de antieke cultuur.


Telkens wordt de lectuur van een Latijnse tekst ingeleid door een fase die tot doel heeft de belangstelling en de leergierigheid te stimuleren. Daartoe bevat elk hoofdstukje een deel dat als uitgangspunt wordt behandeld. Die uitgangspunten zijn zo gekozen dat ze globaal gezien een sterk licht werpen op het 'continuum', de nawerking van de antieke cultuur. Daarbij werd er naar afwisseling gestreefd om de aandacht gaande te houden. Praktisch gezien komt het erop neer dat een Latijnse tekst vooraf door middel van film, foto's, muziek en fragmenten uit literaire werken uit de Europese literatuur wordt ingeleid.

Bart Mertens
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
Latijn
Info
Website
Bijgewerkt: 05-02-2010
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
audio-visueelaviskunst en cultuurLatijnse literatuurlatijnse thematische bloemlezingnawerkingtalen