Op bouwkamp met de klas

logo
Bouworde vzw is een erkende jeugdvereniging. We organiseren vrijwilligersvakanties op projecten in de hele wereld voor jongeren tussen 15 en 17 jaar en voor jongeren tussen 18 en 30 jaar.
 
Naast ons aanbod waarbij jongeren individueel of met enkele vrienden deelnemen aan een sociaal, ecologisch of technisch bouwkamp, kunnen ook groepen op bouwkamp gaan. Zo kunnen de leden van een jeugdbeweging, klasgenoten of vrienden tijdens een reis of buitenlands kamp vrijwilligerswerk doen in een weeshuis in Thailand, een paardenasiel in Polen, een school in Marokko enzovoort. Klassen of andere groepen van leerlingen kunnen deelnemen aan een bouwkamp vanaf 15 jaar, mits enkele begeleiders van 18 jaar of ouder.
 
In 2008 namen zes klassen of anders samengestelde groepen van leerlingen deel aan een bouwkamp. In 2009 waren dit er al veertien: vijf klassen technisch secundair onderwijs, drie klassen afkomstig van twee verschillende Steinerscholen en twee groepen uit het deeltijds onderwijs. Verder trok een klas ASO-leerlingen, een gemengde groep ASO-TSO-BSO, een klas BSO-leerlingen en een groep Hogeschool studenten op bouwkamp.
 
De samenwerking tussen een klas/groep leerlingen en Bouworde vzw begint meestal bij de vraag naar info door de lera(a)r(es). Op basis van de wensen, het budget, de grootte van de groep, de vaardigheden etc. gaat Bouworde op zoek naar de meest geschikte locatie om op bouwkamp te gaan. Naargelang de vraag van de groep, is dit een sociaal, ecologisch of technisch bouwkamp. Bouworde werkt een voorstel uit en bespreekt dit met de verantwoordelijke.
 
Aangezien Bouworde ook bouwkampen organiseert in Marokko, kan een bouwkamp perfect geïntegreerd worden in een Twinning-project waarvoor de school kan rekenen op subsidies van de Vlaamse Overheid. Indien gewenst helpt Bouworde de school ook bij de zoektocht naar andere subsidiemogelijkheden.
 
We zijn ervan overtuigd dat een bouwkamp een meerwaarde biedt aan een buitenlandse reis voor leerlingen en studenten. Tijdens zo’n bouwkamp steken de jongeren de handen uit de mouwen, ze uiten hun solidariteit en worden geconfronteerd met kansarmoede in een ander land. Er wordt nauw samengewerkt en –geleefd, waardoor een bouwkamp een echte inleefreis is.
We willen ons aanbod dan ook zoveel mogelijk bekend maken bij leerlingen en leerkrachten.
 
Voor vrijblijvende informatie kunnen leerkrachten, leerlingen en ouders terecht de website www.bouworde.be of bij Ria op ria@bouworde.be of 016/25.91.44.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan