Werken aan wereldburgerschap op school en in de klas doe je niet alleen! Doe beroep op een organisatie en laat jou en jouw team ondersteunen.
Hier vind je studiedagen, nascholingen, coaching en ondersteuning door organisaties.
Zoek je nog andere materialen? Gebruik de zoekbalk op "KlasCement voor wereldburgers" voor alle resultaten over wereldburgerschap.
Kopieer leermiddelen uit deze map naar:
Hoe veranker je duurzaam denken en doen in je school zodat dit meer wordt dan het werk van enkele enthousiastelingen? Hoe zorg jij als trekker voor een integrale aanpak?
Deze uitwisseling van expertise en ervaringen binnen een veilige context is de …
30-11-2023 tot01-12-2023, 30-01-2024, 14-03-2024, 14-05-2024
Komen de thema’s migratie, diversiteit en mediawijsheid soms aan bod in je klas? Zoek je ondersteuning? Other Talk–Teaching Migration biedt jou als leerkracht een gratis digitale leeromgeving met kennis, praktisch tips en educatief …
Nieuwe hitterecords, lange droge periodes, dramatische waterbommen… Klimaatverandering wordt ook bij ons steeds duidelijker. Aan de hand van wereldwijde klimaatgegevens gaan wetenschappers aan de slag om de huidige veranderingen te …
05-03-2024
Het systeem aarde en de invloed van de mens hierop zijn een belangrijk uitgangspunt van de nieuwe leerplannen aardrijkskunde voor het Katholiek Onderwijs. Er kan niet meer voorbijgegaan worden aan de huidige klimaatverandering als gevolg van …
De klimaatcrisis beheerst steeds meer ons leven. De zomer van 2022 bracht ongeziene moessons in Pakistan en droge rivieren in grote delen van Europa. Een jaar eerder stond de Maasvallei onder water en vielen ook in het veilige België …
26-02-2024
De Educatieve Kaart geeft je een overzicht van de organisaties die een aanbod hebben rond wereldburgerschapseducatie. Je ontdekt de expertise van de organisaties, hun voornaamste thema's en doelgroepen die centraal staan in hun educatieve …
In het onderwijs scholen we onze kinderen en jongeren voor een nog ongekende toekomst. Voor een toekomstige samenleving waarin mensen wereldwijd meer van elkaar afhankelijk zijn. In zo’n samenleving zal samenwerking nodig zijn en zullen …
Kledingmerken die de mond vol hebben van duurzaamheid zetten onder meer in op schooltjes en andere infrastructuur in het Globale Zuiden. Is dat liefdadigheid of het begin van een structurele verandering voor arbeidsters die hun veeleisende job en …
11.11.11 en ngo-federatie lanceerden in het voorjaar van 2021 de inspiratiegids Dekoloniseren. Nu! Met deze online publicatie willen zij iedereen uitdagen om met een dekoloniale bril naar de eigen werking te kijken en de discussie hierover open te …
Walk in my shoes is een serious game die je leerlingen onderdompelt in het leven van drie jonge vluchtelingen. Met deze tool kan je op een innovatieve manier aan de slag rond het thema migratie en vluchtelingen.
Wil je als leraar of met je lerarenteam …
01-02-2023 tot 31-12-2024
Onze planeet, onze toekomst is een online platform dat jongeren kan helpen de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering beter te leren begrijpen, en dat tegelijk oplossingen biedt over hoe we onze samenleving klimaatvriendelijk kunnen maken. Het …
De Stad Gent biedt Gentse lagere en middelbare scholen het GoodFood@School-traject aan. In samenwerking met Rikolto begeleiden we je school gedurende een schooljaar om een duurzaam voedingsbeleid uit te werken. Ook leerkrachten, directie, ouders en …
15-06-2023 tot 27-09-2024
De GIDS loodst je door het ruime diversiteitsaanbod voor schoolteams, leerkrachten en leerlingen. Mensen verschillen van elkaar qua interesses, drijfveren, behoeften, thuistalen en -culturen.
In de GIDS vind je workshops, vormingen, tools, …
Een tool om diverse invalshoeken en thema’s met elkaar te verbinden.
Vind jij je weg in de thema’s van wereldburgerschap en kun je ze aan elkaar linken? Dit metroplan helpt je.
Werken aan wereldburgerschap kan op zoveel manieren. Elke …
In september 2015 werden door alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 opgesteld.
Genoeg voor altijd en iedereen
De doelstellingen zijn gericht op een heuse …
Met deze gids rond SDG's willen Perspective 2030 en 11.11.11, leerkrachten en schooldirecties inspireren en ideeën geven.
Het is een digitale bundel, je hoeft het document niet te printen. Het document is zo opgesteld dat je …
Deze dynamisch reflectie-toolkit werd ontwikkeld voor leerkrachten om een democratisch klasklimaat in het kader van burgerschapseducatie te bevorderen en te evalueren (via zelf-evaluatie).
Wereldburgerschapseducatie wint vandaag wereldwijd aan belang. Het is steeds meer terug te vinden in de curricula van onderwijssystemen over de hele wereld. Bovendien wordt het ook gehanteerd door jeugdbewegingen, in praktijken van levenslang …
Leerkrachten werken samen en delen goede praktijken met hun collega’s en leerlingen. Bovendien benadrukken ze dat hoewel de toekomst er eerder somber uitziet, de impact die jongeren op het milieu kunnen hebben toch tot positieve …
Op deze website vind je informatie omtrent interculturaliteit en interculturele (les)activiteiten in de klas.
Kritisch denken is misschien wel hét doel van onderwijs. Iedere beroepsbeoefenaar en burger moet een afgewogen oordeel kunnen vormen over relevante maatschappelijke vraagstukken. Burgerschap gaat over onderwerpen die te maken hebben met …
Dit dossier gaat over het gevaar van extreme radicalisering van jongeren, hoe je die herkent, aanpakt en voorkomt. Hakenkruisen op pennenzakken of extreme Facebook-statussen over Syrië, elke school krijgt er vroeg of laat mee te maken. Lees …
Unia bestrijdt discriminatie en bevordert gelijke kansen.
Veel uitlatingen op het internet vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Ook kritische, choquerende en kwetsende meningen moeten geuit kunnen worden. Maar die vrijheid is niet …
Jongeren inspireren elkaar veel meer dan volwassenen dat doen. Ze hebben ook een sterke mening als het gaat over maatschappelijke thema’s.
Door leerlingen aan te stellen als voedselambassadeurs op school zet je de jongeren zelf aan het stuur …
Ontdek in deze actiefiche inspiratie om aan de slag te gaan rond het thema eerlijke handel.
'Burgerschap is niet alleen leerlingen wegwijs maken in de wereld zoals die vandaag is, maar hen ook in staat stellen om in te grijpen op die samenleving; om de samenleving zoals die nog niet is te verbeelden. Dat mag niet bij mooie woorden …
In deze gids vind je meer info over GLOBAL ExCHANGE, waarom VIA Don Bosco op deze manier werkt en hoe ze dat precies aanpakken. Daarnaast vind je nog heel wat extra tips omtrent digitaal uitwisselen, hoe je een gelijkwaardig partnerschap kan …
Deze website kwam er naar aanleiding van het Erasmus+-project Face the past, change our future, gecoördineerd door ASO Spijker uit Hoogstaten, en zoomt in op het Belgische koloniale verleden in Congo.
Leerkrachten vinden er concreet …
Leen Alaerts is als lector geschiedenis en onderzoeker verbonden aan de lerarenopleiding Secundair Onderwijs van UCLL, de enige UNESCO-hogeschool in Vlaanderen. Momenteel leidt zij een PWO (praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek) rond …
Ellen Claes is onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven, waar zij in 2016 voor Vlaanderen het internationale vergelijkend onderzoek naar burgerschapseducatie leidde, de International Civic and Citizenship Education …
Wil je graag materialen rond wereldburgerschap gebruiken in jouw klasactiviteiten? Of wil je zelf educatief materiaal rond wereldburgerschap ontwikkelen? De vragen uit dit analyserooster helpen je op weg om educatief materiaal te screenen. Het …
Nik Lippens is leerkracht tweedekansonderwijs en sociaal ondernemer. In zijn eigen schoolpraktijk lanceerde hij het label Goed Bezig en experimenteert hij nu in het secundair onderwijs met community service learning. Kom er meer over te weten in …
Jeroen Lauwers is projectmanager Actief Burgerschap bij het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en is eenvan de drijvende krachten van het innovatielab Trajectmatig werken. In dit innovatielab deelden diverse onderwijsverstrekkers en educatieve …
Jeroen Lauwers is projectmanager Actief Burgerschap bij het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en is een van de drijvende krachten van het innovatielab Trajectmatig werken. In dit innovatielab deelden diverse onderwijsverstrekkers en educatieve …
Wereldburgerschapseducatie stimuleert leerlingen doelbewust in hun groei naar kennis, vaardigheden, waarden en attitudes die ze nodig hebben om bij te dragen aan een meer inclusieve, rechtvaardige en vreedzame wereld. Het is een noodzakelijke taak …
In het schooljaar 2019-2020 traden de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs in voege. Ze focussen onder meer op burgerschap, duurzaamheid en mediawijsheid. Voor wereldburgerschapseducatie breekt er bijgevolg een nieuw …
Ben je als school op zoek naar inspiratie om ouders en leerlingen te informeren over het belang van een goede fysieke leeromgeving? Denk je na over leeromgevingen op school of in de kinderopvang? Laat u inspireren tijdens dit webinar van ASPnet …
Hoe kan ik van de wereld een betere plaats maken? Wanneer ben ik zeker dat mijn mening de juiste is? Hoe is mijn wereldbeeld veranderd na de coronacrisis? Waarom vernietigen mensen standbeelden van Leopold II?
Stel je voor dat een leerling je met …
In deze brochure worden verschillende manieren die je kunnen helpen om een uitwisselingsreis of een ander WBE-project te bekostigen overlopen. Er wordt een waaier van mogelijkheden aangeboden met tips en tricks om een succesvolle fundraising …
Wil je aan de slag met video's rond wereldburgerschap? Wil jij de stem van het Zuiden versterken en rechtstreeks in je klaslokaal brengen? Hoe zien kinderen uit verschillende continenten dezelfde thema's (gelinkt aan duurzame …
Deze bijdrage bevat tips voor leerkrachten over het omgaan met vooroordelen en veronderstellingen in de klas.
Als we willen dat onze kinderen opgroeien tot volwassenen zonder vooroordelen of vooringenomenheid, moeten we als leerkrachten en als ouders soms uit onze comfortzone stappen. Zoveel werd de laatste dagen opnieuw duidelijk. Een eerste …
Deze brochure kwam tot stand in het Erasmus KA2 programma Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) versterken door de schoolcultuur te ontplooien (ECORoad) waarin MOS één van de partners was.
Dit stappenplan onderzoekt: Waarom hebben …
Het programma Scholenbanden biedt ondersteuning aan Vlaamse scholen die een partnerschap aangaan met een school in het Zuiden om te leren over, met en van elkaar. Op scholenbanden.be kom je te weten wat de samenwerking precies inhoudt en …
"Djiezes, dat is echt weer typisch en niet toevallig dat het een jood/Marokkaan/zwarte/moslim/kafir/Waal/blanke bourgeoistrut... is!" Betrap jij jezelf ook soms op dit soort gedachten? Je mag het toegeven, want het is perfect normaal dat je soms …
Wereld-Delen is een vrijwilligersvereniging die zich inzet rond kansarmoede. Zij wil hoop brengen in het leven van mensen in kansarmoede.
De vereniging is een meervoudige welzijnsschakel actief in de provincie Antwerpen én daarbuiten. …
Met You(th) 4 Goals ga je als leerkracht in de klas aan de slag met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Ga per klas op zoek naar de juiste antwoorden in een leuke quiz en inspireer jouw leerlingen met leuke SDG-uitdagingen! Via You(th) …
In deze collectie vind je beeld- en geluidsfragmenten over het salafisme, samen met meer context en concrete lestips. De collectie legt uit wat salafisme precies inhoudt en hoe de islam zich manifesteert in België.
Bekijk de collectie …
Joris Meys is statisticus, data-analist en bioloog. Hij was een tiener toen hij het eerste IPCC-klimaatrapport las. De voorspellingen daarin zijn ongeveer allemaal uitgekomen. Nu, bijna dertig jaar later, ligt er een nieuw rapport - een niet mis …
Hoe reageer je gepast op racistische of discriminerende uitspraken van collega's, cliënten, cursisten? We reiken enkele concrete handvaten aan die helpen om constructief en professioneel te reageren op discriminerende en racistische …
01-01-2020 tot 31-12-2025
Website met educatieve toolkits die de circulaire economie en het circulaire denken aanmoedigen in het secundair onderwijs.
Focus ligt op positieve verandering teweegbrengen voor de toekomst, en de jongeren van vandaag hierbij …
Wil je een steuntje in de rug om met onze leermiddelen rond bepaalde thema’s aan de slag te gaan? In groep nadenken over taalbeleid of diversiteit? Tijdens een vorming krijg je een theoretisch kader, doe je mee aan interactieve oefeningen en …
16-09-2019 tot 19-09-2029
Wil je met je collega’s graag een aantal materialen van dichtbij bekijken? Een spel uitproberen? Dan is welkom@docAtlas de geschikte formule. Je maakt een selectie uit de online catalogus of je vraagt ons om interessante materialen rond een …
16-09-2019 tot17-09-2029
Op deze site worden didactische handvatten en voorbeelden aangereikt om maatschappelijk relevant onderwijs in te richten. Je vindt er antwoorden op vragen als:
Halal of niet?
Islam in Europa: bedreiging of verrijking?
Polarisatie
Geschiedenis en evolutie islam
Moskeebezoek
...
Leerlingen zijn braaf, héél braaf. De meesten toch. Meestal.
Maar dus niet altijd. Soms gaan leerlingen door een turbulente periode. Een goede relatie met de leerling kan veel problemen voorkomen. Maar hoe doe je dat, wanneer je met …
Beats, Words & Moves werkt integratieondersteunend met vluchtelingen. Met muzikale middelen stimuleert het verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie op emotioneel, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied.
In het project Beats, …
Ben je bezig met actief burgerschap in de les en zoek je nieuwe invalshoeken? Of ben je op zoek naar inspiratie voor de invulling van de nieuwe eindterm op je school?
Dan geven we je graag acht tips van Vlaamse leerkrachten.
Zij verzamelden tips …
Dit handboek biedt, ondanks wat de titel laat uitschijnen, niet alleen inzicht op het vlak van (moslim)jongeren. Het is een leidraad voor iedereen die even een stapje achteruit wil zetten om na te denken over levensbeschouwelijke diversiteit …
Aan de slag met jongerenparticipatie? Pimento helpt je hier graag bij!Op deze blog vind je heel wat informatie over de hoe, wie, wat en waarom van participatie. Ontdek de gratis tips van specialisten in jongerenparticipatie.
Ervaren jullie ook steeds meer storend gedrag op school?
Elke leerkracht wordt wel eens geconfronteerd met storend of moeilijk gedrag in de klas en op de speelplaats.
Ons programma kan een antwoord bieden op jullie vragen.
“IK en jij” …
Deze website biedt een overzicht van het Vlaamse beleid en de Vlaamse initiatieven ter preventie van gewelddadige radicalisering en polarisering.
Je kan hier terecht voor:
Op deze website vind je het aanbod van Mobile School voor scholen. Mobile School vzw is een organisatie die mobiele schooltjes ontwikkeld en implementeert in het Zuiden. Deze schooltjes gaan de straat op om met straatkinderen te werken. …
Hoe omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit?
Het netwerk van islamexperten geeft duiding over hoe men moet omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit, hoe men concrete casussen rond levensbeschouwing in een schoolse context …
In deze workshop kom je meer te weten over duurzame voeding. Achteraf kan je hiermee aan de slag in de klas.
De lesgever kan zorgen voor inspirerende proevertjes. Maak vooraf duidelijke afspraken over het nodige materiaal en de prijs van de …
Veel scholen dromen van een perceeltje vol verse groenten en bijbehorende kinderlijke verwondering op de speelplaats. Een schoolmoestuin is voor kinderen immers een plekje om te genieten en om bij te leren.
Bij het opstarten van zo'n tuin komt wel wat …
Tijdens deze vorming krijg je meer informatie over herinneringseducatie in het secundair onderwijs. We presenteren de doelstellingen van herinneringseducatie, de drie pijlers voor het opzetten van een kwaliteitsvol project en de partners die je …
Lessen herinneringseducatie gaan vaak over de donkere kant van het verleden. Het zijn geschiedenissen over geweld en oorlog. Niet zo evident om het hier met jonge leerlingen over te praten. Toch biedt herinneringseducatie heel wat leerkansen …
In Vlaanderen kan je op heel wat plaatsen educatief materiaal rond wereldburgerschapseducatie ontlenen. Zo is er in elke provincie en in Brussel een documentatiecentrum dat beschikt over een veelheid aan educatieve materialen, boeken en spellen …
Op de website van VEFO, het Vlaams Netwerk voor Eigentijds Filosofieonderwijs, vind je o.a.:
De gemeente Oostkamp geeft financiële ondersteuning aan initiatieven die inspelen op Noord-Zuidthema's zoals interculturele ontmoetingen, werelddagen, eerlijke handel en campagnes van ngo’s.
De gemeente Essen biedt ondersteuning aan scholen die een mondiale dag organiseren. De ondersteuning kan zowel praktisch, inhoudelijk als financieel zijn en is bedoeld voor activiteiten rond de Noord-Zuidproblematiek waaraan alle leerlingen van de …
De gemeente Moorslede ondersteunt jaarlijks projecten rond Noord-Zuidthema's. Scholen die een Noord-Zuidactiviteit plannen, kunnen een subsidieaanvraag indienen.
Organiseer een (h)eerlijke biobrunch op school en laat op die manier je leerlingen kennismaken met lokale, biologische en eerlijke producten.
Met het reglement Wereldburgerschap stimuleren in West-Vlaanderen wil de provincie het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking verhogen en wereldburgerschap stimuleren.
Raadpleeg de inspiratiegids reglement …
Scholen die een project rond internationale samenwerking, mensenrechten en/of de Noord-Zuidproblematiek uitwerken, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen.
Scholen uit Dendermonde kunnen subsidie aanvragen voor de organisatie van Noord-Zuidactiviteiten. Het accent ligt daarbij op educatie, sensibilisering en het informeren over ontwikkelingssamenwerking en/of de Noord-Zuidproblematiek.
Het gemeentebestuur wil een divers en actief Noord-Zuidaanbod realiseren en ondersteunt daarbij verenigingen en individuen die hiervoor een initiatief nemen.
Ook scholen kunnen ondersteuning krijgen voor een activiteit rond …
Mechelse scholen kunnen subsidie aanvragen voor de organisatie van Noord-Zuidactiviteiten. Het accent ligt daarbij op sensibilisering en op het informeren over internationale solidariteit en/of de Noord-Zuidverhoudingen. …
Scholen die een project plannen rond de Noord-Zuidproblematiek, kunnen een subsidieaanvraag indienen.
Dit stellingenspel doet je samen met je hele lerarenploeg over privileges nadenken. Het is ook bruikbaar voor leerkrachten in opleiding.
Het spel werd bedacht door jongeren van Bataljong. In dit project van Tumult kiezen de jongeren tussen 16 …
Volgens sommigen bestaan racisme en discriminatie niet. Mensen die met beide voeten in de realiteit staan, zoals leerkrachten, vertellen ons een ander verhaal.
Als je geconfronteerd wordt met racistische of discriminerende uitspraken in de klas, is …
28-06-2017 tot 30-06-2027
Samen met de directie en een representatief en geëngageerd kernteam scannen we de school op haar wereldburgerschapsgehalte. We hanteren hiervoor de typologie van actief burgerschap van Kavadias en De Hertogh en passen die toe op WBE. De …
Scholen die op zoek zijn naar tips en tricks in kader van preventie van radicalisering en polarisering, hulp- en leermiddelen aangaande deze thema's zoeken, info willen over het netwerk van islamexperten waar je als school gratis beroep op …
In deze gratis online cursus leer je over stress bij vluchtelingenkinderen en -jongeren en hoe hun natuurlijke veerkracht kan worden bevorderd, zodat ze zich weer veilig voelen en weer kunnen leren. Er is een versie voor leraren basisonderwijs en …
Educatief materiaal voor in de klas, een workshop of vorming met collega-leerkrachten of leerlingen? Het educatieve team van RCN G&D biedt een waaier van mogelijkheden aan op maat van verschillende doelgroepen.
Dit filmpje toont het …
Wij houden er ook niet van om gevolgd te worden. Daarom gaan we zorgvuldig om met jouw privacy.
Noodzakelijke cookies: voor de correcte en veilige werking van de website.
Functionele cookies: voor een betere ervaring (b.v. automatisch aanmelden). aanbevolen
Mediacookies: voor het insluiten van video en andere media. aanbevolen
Statistische cookies: voor anonieme analyses ter verbetering van de ervaring.
We plaatsen cookies om de ervaring te verbeteren en onze website te monitoren.
Voorkeur bewaren