Kruit maakt voor jou een selectie van het online lesmateriaal rond wereldburgerschap dat aangeboden wordt door organisaties. Zo vind je gemakkelijker de weg in het brede educatieve aanbod rond dit thema. Via 'Zoek in favorietenmap' kan je je trefwoorden en doelgroep ingeven om je zoekopdracht te verfijnen.
Zoek je nog andere materialen? Gebruik de zoekbalk op "KlasCement voor wereldburgers" voor alle resultaten over wereldburgerschap.
Kopieer leermiddelen uit deze map naar:
De leerlingen bekijken een reportage uit het Nederlandse jeugdjournaal over de dertienjarige Masja. Het meisje woont in Rusland en werd samen met haar vader zwaar gestraft omdat ze op school een tekening maakte die duidelijk maakte dat ze …
Een kant- en-klaar lessenpakket rond de Nobelprijs voor de Vrede waar leerkrachten of workshopgevers onmiddellijk mee aan de slag kunnen.
Het lessenpakket bestaat uit een invulbundel voor leerlingen en een handleiding voor de leerkrachten.
Dit pakket bestaat uit drie lesuren vertrekkende vanuit de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Met het oog op inclusiviteit en om een evenwicht te bewaren tussen zware en luchtige topics zijn de ontwerpprincipes als volgt:
Het pakket bestaat uit drie lesuren vertrekkende vanuit het conflict in Afghanistan. Met het oog op inclusiviteit en om een evenwicht te bewaren tussen zware en luchtige topics zijn de ontwerpprincipes als volgt: er wordt steeds informatie …
In deze lesmap vind je verschillende ideeën om in de klas aan de slag te gaan rond de film Tori et Lokita.
Tienermeisje Lokita en de jongen Tori reisden samen van Afrika naar België. Ze zijn misschien geen familie, maar proberen toch …
In deze collectie vind je audio en video voor een les over racisme in het voetbal. De redactie van Het Archief voor Onderwijs zocht naar sprekend beeldmateriaal en geknipte fragmenten om dit onderwerp voor de klas te brengen. Gebruik de collectie …
De interactieve video over migratie is bestemd voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Zij kunnen deze les individueel en op een moment naar keuze volgen. Journalist Marjan Temmerman neemt de leerlingen op sleeptouw om hen op een correcte en …
De interactieve video over gezondheidszorg is bestemd voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Zij kunnen deze les individueel en op een moment naar keuze volgen. Wetenschapsjournalist Koen Wauters neemt de leerlingen mee op …
Maak kennis met de vierjarige Abbas, zijn land Burkina Faso en de campagne van Broederlijk Delen aan de hand van tien A3-foto’s, een bijbehorend verhaal en een handleiding met lessuggesties voor de leerkracht.
Op de website van Studio …
De docu-reeks Weg naar werk brengt eerlijke en aangrijpende portretten van nieuwkomers die moeilijk de weg vinden naar een goede en duurzame job.
Dit lespakket werd ontwikkeld bij de reeks, helemaal op maat van het onderwijs en vormingswerk. In de …
Ga met je leerlingen aan de slag rond het herstel van elektrische en elektronische apparaten met het gratis lesmateriaal Kapot goed! van Djapo en Sharepair.
Voor het Europees project Sharepair, dat streeft naar een duurzame en circulaire economie, …
Deze online training maakt deel uit van de interactieve toolkit All Children All Right(s)! over kinderrechten, die ontwikkeld werd door Mobile School, in samenwerking met Uit de Marge, European Playwork Association en ARSIS. De toolkit …
Hoe reageer jij als je iets racistisch meemaakt? Hoe kan je een mikpunt het best bijstaan? Wat maakt dat je niet of juist wel reageert op racistische incidenten en uitspraken? Hoe kunnen jongeren veilig reageren wanneer ze getuige zijn van …
24-04-2023 tot 31-12-2025
Mobile School ontwikkelde de toolkit All Children, All Right(s)! om jeugdwerkers en leerkrachten te empoweren en kinderrechten te promoten. Gewapende conflicten, armoede en pandemieën verergeren reeds bestaande ongelijkheden, waardoor kwetsbare …
Mobile School ontwikkelde de toolkit All Children, All Right-s! om jeugdwerkers, leerkrachten... te engageren om kinderrechten te promoten. De toolkit bestaat uit vier componenten: korte online trainingen, educatieve posters, spelen en …
Dit is de handleiding van het interactieve educatieve pakket rond kinderrechten: All Children All Right(s), dat ontwikkeld werd door Mobile School, in samenwerking met Uit de Marge, European Playwork Association en ARSIS. De toolkit werd ontworpen …
Deze educatieve poster maakt deel uit van de interactieve toolkit All Children All Right(s)! over kinderrechten. De toolkit bestaat uit vier componenten: educatieve posters, spelen & activiteiten, audioverhalen en korte …
Lessen …
Aan de hand van een memory spel maken de leerlingen kennis met de impact van de Israëlische bezetting op het leven van de Palestijnse bevolking.
Voorafgaand aan deze les moeten de leerlingen kennis hebben van de Israëlisch/Palestijnse …
Wist je dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 10% van de broeikasgassen die worden uitgestoten door de mens?
Hoe komt het nu dat deze industrie zo nefast is voor het klimaat en het milieu? En waarom is er zoveel water nodig om …
Leerlingen bedenken oplossingen om de klimaatopwarming te stoppen. Ze verwerken hun ideeën in een toneeltje, een poster, een filmpje ...
Het stappenplan is gebaseerd op een lesplan van MOS Vlaanderen en het kaMOShibaiverhaal, Terra is …
In het nieuws gaat het steeds vaker over temperatuurrecords, smeltende ijskappen en gletsjers, droogte, overstromingen ...
Weten leerlingen welke rol klimaatverandering hierin speelt? Hoe ziet de toekomst van onze planeet er volgens …
Dit lespakket gaat over oplossingen voor de klimaatproblematiek. Het bespreekt de uitdagingen, moeilijkheden en extra voordelen die de oplossingen met zich meebrengen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen klimaatoplossingen door afname van de …
Feest! Onze uitleenkoffer Vier! laat jou en je leerlingen proeven van vier vieringen uit verschillende landen.
Start het feest met het verhaal van een vlieger die zich losmaakt van zijn haspel tijdens een vliegerfestival. Hij wil vrij zijn en de …
In het nieuws gaat het steeds vaker over temperatuurrecords, smeltende ijskappen en gletsjers, droogte, overstromingen … Weten leerlingen welke rol klimaatverandering hierin speelt? Hoe ziet de toekomst van onze planeet er volgens …
Maak kennis met Dulce, haar land Guatemala en de campagne van Broederlijk Delen aan de hand van tien A3-foto’s, een bijbehorend verhaal en een handleiding met lessuggesties voor de leerkracht. De fotoset is opgemaakt om hem te gebruiken …
Wat is de bijdrage van migratie aan de Belgische samenleving? In welke sectoren vinden we de meeste migranten? Waarom worden mensen die elders geboren zijn vaker ondernemers? Alle antwoorden en nog veel meer vind je terug in de tentoonstelling …
Inclu Acto, een nieuw spel van Caritas International en geproduceerd door De Aanstokerij, is een rollenspel over vluchtelingen en samenleven.
Met Inclu Acto kaart je op een ludieke en interactieve manier vragen aan over de komst en vestiging van …
Wat is het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel vluchtelingen zijn er? Om welke redenen vluchten mensen en waar gaan ze naartoe? Hoe worden ze opgevangen? Wie heeft recht op internationale bescherming? Dit zijn vragen die je …
Migratie & vluchtelingen is geen gemakkelijk onderwerp om in de klas te behandelen. Via Walk in my shoes, een interactieve en immersieve serious game, kan je dit gevoelige thema op een meer laagdrempelige manier aankaarten. Je leerlingen …
Ga samen met Mera op ontdekkingstocht en integreer diversiteit in de kleuterklas. Laat kleuters spelenderwijs hun STEAM-vaardigheden ontwikkelen aan de hand van begeleide en zelfstandige activiteiten: een verhaal, vrij spel, kookactiviteiten, …
Thema
De duurzaamheidsgedachte begint langzaamaan door te sijpelen. Initiatieven die bijdragen tot een duurzamere wereld zijn tegenwoordig zeer actueel:
Speelse kennismaking met de basisprincipes van circulaire economie.
DOELSTELLINGEN
Kennismaking met en bewustwording van volgende principes:
Een reeks van innovatieve lesmodules die wetenschappelijke kennis over migratie naar het klaslokaal brengt:
Welkom bij MOSterdPod, een podcast waarmee we het twintigjarige bestaan van MOS vieren. Vier afleveringen lang duiken we samen met jullie in de veranderingen, vraagstukken en prangende duurzaamheidsthema’s van de afgelopen jaren. En …
In de serie Als het ginder is, is het hier vertellen vier bijzondere mensen hoe zij zich elk op hun eigen manier hebben verzet tegen genocide en/of misdrijven tegen de mensheid.
Damiaanactie liet kinderen in België zien hoe moeilijk het voor sommigen kan zijn om te genezen van een ziekte. Er zijn kinderen die te ver van de dokter wonen, en anderen die bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen meekrijgen. Bewandel samen …
Voor de Kick-Off in februari 2022 maakte YOUCA een educatief inleefspel, waar leerlingen ondervinden hoe jong zijn in de projectlanden verschillend is en op welke manier de klimaatsverandering hierop een impact heeft. Met het spel kruipen de …
Volg Viz, Leepa en hun huisdier Zooko tijdens hun speurtocht naar kinderrechten. In dit verhaal leggen ze uit welke kinderrechten er allemaal bestaan.
Hebben we hier over 10 jaar zomers van gemiddeld 25, 35 of 45 graden? Niemand lijkt het te weten. En toch zijn honderden wetenschappers bezig met het voorspellen van de klimaatverandering. Waarom is dat dan zo moeilijk? Door de wiskundige …
In de eerste twee kolommen van deze Padlet vind je een heleboel video's en teksten die iets te maken hebben met de klimaatverandering.
Sleep de teksten en video's naar één van de andere drie kolommen door snel de inhoud te scannen en te …
Overal ter wereld ervaren mensen en dus ook kinderen wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering.
In deze les gaan de leerlingen in groepjes dieper in op de verhalen van mensen die met deze gevolgen geconfronteerd werden/worden. Door oorzaken en …
Een stappenplan voor een eTwinningproject waarin leerlingen leren kritisch nadenken over de toekomst met de zeventien SDG's van de VN als leidraad.
26 000 gezichten in de klas ... Van wie? Waarom? Wat vertellen die gezichten ons? Het zijn de gezichten van jonge asielzoekers. Van Nikola, Pariya, Abdul … Buiten hun schuld gevlucht uit hun thuisland. Uiteindelijk in Nederland …
Wie ziek is, hoeft zich in ons land doorgaans geen grote zorgen te maken. Een bezoek aan de huisarts is gemakkelijk en betaalbaar. Dat is niet overal in de wereld zo. Gakkezondheidszorgsystemen vergen veel geld en energie en zijn overal anders. …
Welke rol kan ons geld spelen in de strijd tegen klimaatverandering?
Dit lespakket helpt de financiële geletterdheid van leerlingen verhogen met een bijzondere aandacht voor duurzaamheid.
In dit rollenspel kruipen leerlingen in de huid van lobbyisten en parlementsleden die moeten beslissen of ze een wet aannemen die repareren makkelijker maakt. Leerlingen krijgen zo ook inzicht in hoe wetten tot stand komen, hoe Europese wetgeving …
In deze quiz ontdekken leerlingen:
In deze lesmap vind je verschillende ideeën om in de klas aan de slag te gaan rond de film La brigade.
Verhaal
De veertigjarige Cathy start tegen haar zin een job in de kantine van een opvangtehuis voor jonge migranten - terwijl ze er al sinds …
In samenwerking met de Stichting Onze Kleine Weeskinderen heeft uitgeverij VAN IN lesmateriaal per graad ontwikkeld voor de les WO.
Dit jaar staat de Youca Action Day in het teken van jongerenprojecten in Brazilië en de Filipijnen, waar KIYO, de campagnepartner van YOUCA, onder andere samenwerkt met het Cordilleran Youth Center (CYC).
De provincie Oost-Vlaanderen investeert …
Afval heeft meer levens dan je denkt. We kunnen er dan ook nieuwe en positieve verhalen mee schrijven. Met Ik zie wat jij niet ziet presenteert Djapo in opdracht van Fost Plus gratis downloadbare lesvoorbereidingen voor het secundair onderwijs …
In deze lesmap vind je verschillende ideeën om in de klas aan de slag te gaan rond de film 12 Years a Slave.
12 Years a Slave is de verfilming van het in 1853 gepubliceerde levensverhaal van Solomon Northup. Northup was een vrije zwarte …
Dit educatief pakket werd samengesteld door YOUCA en KIYO in het kader van de YOUCA Action Day 2021. Op donderdag 21 oktober 2021 engageerden meer dan 13.000 leerlingen zich door een dagje te gaan werken. Het loon dat ze die dag verdienden ging …
Met de MOS-Energiecheck breng je, samen met de leerlingen (vanaf derde graad basisonderwijs), de beginsituatie van je school op vlak van energiezorg in beeld.
De MOS-Energiecheck bevat een handige vragenlijst met bijhorende invulwijzer. Het …
Ben je een leerkracht die werkt rond participatie, burgerschap of gewoon graag aan de slag wil gaan met de boeiende meningen van je leerlingen? De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) en Vlaamse Jeugdraad (VJR) stelden een (online) lessenpakket samen …
Hoe helpt jullie actie het klimaat? Doe de test! Naar aanleiding van #Iktrekhetmijaan ontwikkelde MOS twee zelftesten, één voor basisonderwijs en één voor secundair onderwijs. Met de zelftesten reflecteren de leerlingen …
MOS maakte verschillende - in het Engels vertaalde - materialen om scholen te ondersteunen als ze internationaal willen uitwisselen rond duurzaamheidsthema's: infofiches over eTwinning en VVOB Scholenbanden, vertaalde KaMOShibaiverhalen met …
Thuis met Gloob en Teo is een activiteit rond familie, (ver)huizen en migratie.
Kinderen onderzoeken in deze activiteit wat er nodig is om van je huis een thuis te maken en ze denken na over wat zij alvast kunnen doen om nieuwkomers in hun klas, …
Lesbrief bij het young adult boek Vluchtweg van Goedele Ghijsen. Hiermee behandel je de thema's pesten, vluchtelingen en schoolleven. Je kan er ook mee aan de slag voor een les creatief schrijven.
Als onderdeel van de DING DONG-campagne van de Europese Commissie is een educatieve toolkit met concrete klasactiviteiten ontwikkeld. Deze bevat achtergrondinformatie over milieuonderwerpen en een lijst met inspirerende projectvoorbeelden en …
Op deze site volg je zelfstandig een les rond kinderrechten. Op het einde van het leerpad is een opdracht/evaluatie voorzien.
Hoe ga je vandaag om met propaganda, complottheorieën en misleidende informatie?Het is een uitdaging, zoveel is zeker! Dagelijks krijgen we via (sociale) media duizenden berichten binnen: van harde, onweerlegbare (?) feiten tot absolute bagger. …
Dit is een educatief pakket met bijhorend luisterverhaal voor de oudste kleuters of voor het 1e leerjaar.
Met dit pakket werk je met kinderen rond het thema bossen en ontdek je samen hoe hun microklimaat (bijvoorbeeld de temperatuur) belangrijk is …
Organiseer een filmscreening van Thank You For The Rain voor je leerlingen en laat hen kennismaken met de Keniaanse boer Kisilu. Hij gaat dagelijks de strijd aan met de gevolgen van klimaatverandering. Breng zo het thema klimaatverandering tot …
In deze lesmodule onderzoeken we de melkketen vanuit verschillende standpunten. In 2009 kende Europa een heuse melkcrisis, waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn. Verschillende melkveehouders in België werden getroffen. Hun …
UCSIA, de Trends Leerstoel Economie van de Hoop & het SPES-forum creëerden een lessenpakket Kies voor Hoop voor leerlingen in het 5e en 6e jaar van het secundair onderwijs in België en Nederland.
De lessen willen bijdragen tot een …
Vragen bij de reportage van Telefacts over leven na haat. Life after hate is een non-profit organisatie die mensen helpt om hun leven op te pakken na te hebben gekapt met hun extreemrechtse ideeëngoed en organisaties.
Een tool om diverse invalshoeken en thema’s met elkaar te verbinden.
Vind jij je weg in de thema’s van wereldburgerschap en kun je ze aan elkaar linken? Dit metroplan helpt je.
Werken aan wereldburgerschap kan op zoveel manieren. Elke …
In september 2015 werden door alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 opgesteld.
Genoeg voor altijd en iedereen
De doelstellingen zijn gericht op een heuse …
Een uitgewerkte presentatie over het thema mensenrechten op basis van Sowieso.
Er wordt uitgelegd wat de mensenrechten zijn en voorbeelden gegeven van mensenrechten die vandaag geschonden worden.
De film toont op een heel toegankelijke manier het opgroeien als Afro-Amerikaanse jongeren en het politiegeweld tegen hun bevolkingsgroep. De filmbewerking is niet gemakkelijk, maar op deze manier kan je de leerlingen verder laten kijken dan het …
Mahatma Gandhi had geen superkrachten, maar hij geloofde in geweldloos verzet en had de moed om te strijden tegen onrecht. Dankzij zijn talenten leidde hij India naar de onafhankelijkheid en werd hij de leider van de protestbeweging die opkwam …
Ontdek het pedagogisch pakket van CHANGE waarin leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen nadenken en reflecteren rond migratie, vluchtelingen en de samenleving.
Het lespakket bestaat uit zes fases, of lesplannen. Elke fase biedt
Ga in je klas aan de slag met ons lesmateriaal, en leer kinderen van jongs af aan het belang bij van de toegang tot gezondheidszorg. Tover hen om tot rasechte wereldburgers en laat hen zien hoe we door samen te werken gelijke kansen kunnen …
Deze dynamisch reflectie-toolkit werd ontwikkeld voor leerkrachten om een democratisch klasklimaat in het kader van burgerschapseducatie te bevorderen en te evalueren (via zelf-evaluatie).
Na de lancering van de leermodule rond bio-economie Red de planeet : Cursus bio-economie en het fysiek bordspel Save Our Planet is de online versie van het spel nu ook afgewerkt.
Leerlingen kunnen het spel online met elkaar spelen. Het enige …
10% van de mensen bezit 89% van de rijkdom. En sinds de economische crisis is deze kloof enkel gegroeid. Ontdek hoe we allemaal slachtoffer zijn van deze toenemende ongelijkheid en vooral wat we kunnen doen om het tij te keren. Een lesfiche waarin …
De Vlaamse klassen worden steeds diverser. De Antwerp School of Education werkt actief rond superdiversiteit in het onderwijs. Masterstudenten die de Academische Lerarenopleiding (ALO) volgen, werken projecten uit rond uiteenlopende thema’s …
Via verschillende praktische opdrachten leren de leerlingen de negatieve gevolgen van de klimaatverandering beter kennen. Daarna worden ze uitgedaagd om een alternatief scenario te ontwikkelen als antwoord hierop. Een stellingenspel en een korte …
In deze bundel vind je heel wat werkvormen en materialen om je leerlingen onder te dompelen in het thema rond duurzaam watergebruik.
Ga bijvoorbeeld met je leerlingen op onderzoek en ontdek wat zij te maken met hebben met watervoorraden op andere …
Dit educatief pakket werd in 2020 ontwikkeld naar aanleiding van zestig jaar onafhankelijkheid van Congo.
Tijdens de les wordt ingegaan op stereotypes en beeldvorming. Daarbij worden beelden uit de collectie van Liberas geanalyseerd. De les kan …
Dit discussiespel is gebaseerd op het kaartspel Hoger-lager. De leerlingen krijgen een afbeelding te zien van een voorwerp, een voedingsmiddel of een transportmiddel met een bepaalde klimaatimpact. Ze gaan met elkaar in discussie en geven …
Een les in het kader van de Broederlijk Delen-campagne 2010 over Bolivia. Deze is bruikbaar voor iedereen die rond minderheden, kolonisatie, dekolonisatie of Bolivia wil werken.
Deze bijdrage maakt gebruik van interactieve werkvormen en …
In deze lesmap vind je verschillende ideeën om in de klas aan de slag te gaan rond de film Les hirondelles de Kaboul.
Zomer 1998. Kaboel ligt in puin en wordt geregeerd door de Taliban. Moshen en Zunaira zijn jong en houden zielsveel …
Werkbundel die je kan gebruiken als boekbespreking bij het boek The Hate U Give van Angie Thomas.
De leerlingen mogen dit in groepjes van twee à drie maken tijdens de les. Ze moeten het boek gelezen hebben voor ze aan deze taak beginnen.
In deze masterclass gaat Geert De Weyer in vijf video’s dieper in op de koloniale visie en het stereotype mensbeeld dat spreekt uit heel wat klassieke strips, met de strip Kuifje in Congo als notoir voorbeeld. Is de …
In deze lesmap vind je verschillende ideeën om in de klas aan de slag te gaan rond de film Das schweigende Klassenzimmer.
1956. Tijdens een bioscoopbezoek in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt beelden van de …
Op 5 oktober is het Internationale Dag van de Leerkracht.
Dit initiatief van Unesco zet het belang van onderwijs in de kijker. Vooral de rol van de leerkracht wordt daarbij beklemtoond. Studio Globo grijpt deze gelegenheid aan om de blik …
In dit thema over de Verenigde Staten komen verschillende onderwerpen aan bod:
In deze lesmap vind je verschillende ideeën om in de klas aan de slag te gaan rond de film De club van lelijke kinderen.
Hou het schoon! De slogan van President Isimo gaat niet enkel over de straten maar ook over de mensen in zijn …
Deze online les presenteert de documentaire For Sama van Waad al-Kateab. Met (een fragment of zelfs de trailer van) de film breng je de problematiek van asielzoekers en vluchtelingen in de klas. De film wordt voorgesteld en als afsluiter maken …
De tentoonstelling Destination Sweetheart is een ideale bestemming voor een klasuitstap rond een boeiend en actueel onderwerp: liefdesmigratie. De verhalen over mensen die familie en vrienden achterlaten om elders een toekomst uit te bouwen met …
Op deze website vind je informatie omtrent interculturaliteit en interculturele (les)activiteiten in de klas.
AquaFlanders wil kinderen en jongeren de waarde van water en het belang van duurzaam watergebruik bijbrengen. Water staat immers onder druk door de effecten van het veranderende klimaat en door de menselijke activiteiten. AquaFlanders wil de …
Didactische bundel bij American History X van Lessen in het donker.
Bron: American History X : Filmbespreking door Nathalie Hunninck
Wij houden er ook niet van om gevolgd te worden. Daarom gaan we zorgvuldig om met jouw privacy.
Noodzakelijke cookies: voor de correcte en veilige werking van de website.
Functionele cookies: voor een betere ervaring (b.v. automatisch aanmelden). aanbevolen
Mediacookies: voor het insluiten van video en andere media. aanbevolen
Statistische cookies: voor anonieme analyses ter verbetering van de ervaring.
We plaatsen cookies om de ervaring te verbeteren en onze website te monitoren.
Voorkeur bewaren