Steunpunt diversiteit en leren


Het Steunpunt Diversiteit & Leren (SDL) biedt een wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning met betrekking tot het thema ‘Omgaan met diversiteit’. SDL beschouwt dit thema als een belangrijke hefboom om onze pluralistische en democratische samenleving te versterken en sociale rechtvaardigheid te bevorderen. 

Volgens het SDL is het erkennen en benutten van diversiteit immers een voorwaarde voor effectieve interactie en communicatie tussen onderling verschillende groepen en individuen.

SDL biedt het onderwijs, maar ook andere sectoren, dan ook ondersteuning om de talenten van iedereen, ongeacht hun identiteit en achtergrond, maximaal te helpen ontplooien en op die manier gelijke leerkansen te scheppen.

Het Steunpunt Intercultureel Onderwijs werd in 1995 opgericht om scholen te ondersteunen.  Ondertussen is intercultureel onderwijs binnen het gelijkekansendecreet een van de zes thema’s, naast preventie en remediëring, taalvaardigheidsonderwijs, oriëntering en leerling- en ouderparticipatie. Het Steunpunt Intercultureel Onderwijs is sinds 2005 een deel van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen, dat het GOK–decreet ondersteunt (op niveau van leerkrachten, school en begeleiding). In  januari 2007 veranderde het Steunpunt Intercultureel Onderwijs van naam en wordt Steunpunt Diversiteit & Leren.

Het SDL is institutioneel verbonden aan de Universiteit Gent in Vlaanderen/België. Het steunpunt maakt er deel uit van de vakgroep Vergelijkende Cultuurwetenschappen, en is ook verbonden aan de cel Diversiteit en Gender.

Ze bieden o.a. vorming, materiaal, dienstverlening, projecten. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Organisatie, firma, vzw

Ontdek ook