O3-loep : Ondernemingszin stimuleren

Als enthousiaste leerkracht ben je waarschijnlijk betrokken bij allerlei activiteiten op school, voor je eigen vak(ken) maar zeker ook vak- of klasoverschrijdend: het grootouderfeest, het MOS-project, het schooltoneel, de jaarlijkse sportdag, de opendeurdag, de studiereis naar Londen,... Samen met collega's bedenk je creatieve scenario's, overloop je de verschillende alternatieven, verdeel je de taken, probeer je iedereen te overtuigen om mee te werken, formuleer je concrete doelen, kortom, je legt behoorlijk wat ondernemingszin aan de dag. Mensen met ondernemingszin staan in het algemeen sterk in hun schoenen, zowel privé als professioneel.
Maar ... stimuleert je project ook de ondernemingszin van je leerlingen? Zij zullen in de toekomst als werknemer vernieuwing brengen binnen hun bedrijf of als zelfstandige ondernemer het gat in de markt vinden. En om dat te bereiken moet je niet noodzakelijk een extra activiteit organiseren wat de werkdruk zou verhogen.

Nagaan in hoeverre ondernemingszin bevorderd wordt binnen een bestaand project kan met de O3-loep, loep voor Ondernemingszin in Opleiding en Onderwijs.
Je beoordeelt 25 stellingen en krijgt online een eindrapport zodat je je een beeld kunt vormen van de sterke en minder sterke kanten van het project wat het stimuleren van ondernemingszin betreft.
Naast een globale score lees je ook het testresultaat voor de afzonderlijke componenten die het profiel van een ondernemend persoon vormen:

  • doorzettingsvermogen, nemen van initiatief
  • durf, keuzes maken
  • bedenken en uitvoeren van scenario's, flexibiliteit
  • afstand nemen, leren uit ervaring
  • creativiteit, fantaseren
  • nieuwsgierigheid, exploratiedrang
  • leidende en sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidszin

Voor elk onderdeel krijg je feedback en concrete tips om het project te optimaliseren.
De test is anoniem en duurt een 7-tal minuten.
Je kan elk afzonderlijk project op school onder de O3-loep houden, klein of groot.
Dit screeningsinstrument is een initiatief van Competento, het kenniscentrum voor het vormen van ondernemerscompetenties, en werd ontwikkeld met de steun van het Europees Sociaal Fonds.

Surf naar Competento en doe de test!

Chris du Pont
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
volwassenenonderwijs
Niet vakgebonden
Info
Artikel
Bijgewerkt: 29-06-2009
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
competentiecreativiteitdurfervaringinitiatiefkeuzeo3-loepondernemenondernemingszinonlineprojectstimulerentestvaardigheidverantwoordelijkheidvernieuwing

Ontdek ook