Competent : Een algemene didactiek in 101 lemma's

logo

Van een leraar wordt veel verwacht. Dat besef je ten volle als je het beroepsprofiel van de leraar leest en de basiscompetenties waarover hij geacht wordt te beschikken. Er is ook ontzettend veel gepubliceerd voor de leraar, een zomervakantie volstaat nauwelijks om je te verdiepen in een aspect van het onderwijs.

Een synthese van de beschikbare kennis is dus welkom. Het boek Competent biedt die kennis in 101 lemma’s, met een sortering en categorisering in functie van de basiscompetenties.

Een naslagwerk en inspiratiebron in een eigentijdse en handige 'format'

Verscheidene lemma’s vatten op een duidelijke manier nuttige achtergrondkennis voor het onderwijs samen. Enkele voorbeelden: meervoudige intelligentie, intelligentie en hoogbegaafdheid, leerstijlen, communicatiecriteria, attributiegedrag, dyslexie, de nieuwe evaluatie, het probleem van de schooltaal enzovoort.

Andere lemma’s staan dichter bij de klaspraktijk en kunnen inspireren om onderwerpen eens op een andere manier aan te pakken. Enkele voorbeelden: werken met schrijfkaders, schematiseren, studerend lezen, vraagvormen, begeleid zelfstandig leren en studiewijzers enzovoort.

Je vindt ook basisinformatie om in schoolteams te gebruiken bij overleg en bij het nemen van beslissingen. Bijvoorbeeld: spelling en onderwijs, leren leren, projectonderwijs, hoe kies je een leerboek enzovoort.

Het boek is een algemene didactiek, maar vertaalt de theorie en de kennis ook naar de praktijk. Zo vind je bij de meeste lemma’s tips voor de leraar, bijvoorbeeld bij didactische werkvormen zoals het debat en de discussie of bij groepswerk. En wie toch nog dieper wil gaan, vindt verwijzingen naar andere publicaties in Verder lezen.

Het ‘format’ waarbij de informatie in lemma’s onderverdeeld is, sluit goed aan bij  het hedendaagse internetlezen: niet van de eerste pagina tot de laatste, maar grasduinend volgens de eigen interesse en focus en hoppend van het ene lemma naar het andere via verwijzingen.

Kortom, een nuttig boek voor de leraar en het schoolteam en een prima remediëringsmiddel voor studenten in de lerarenopleiding.

De auteurs

José Vandekerckhove (lector aan de Specifieke Lerarenopleiding van de K.U.Leuven en pedagogisch begeleider Nederlands), Bert Cruysweegs (lector Nederlands), Fons Vandergraesen (hoofdlector Nederlands) en Ludo Sollie.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Bea Claeys
Andere functie