WEB : Het virtuele kantoor

Een virtueel kantoor is een bedrijf dat functioneert als een echt bedrijf. De medewerkers/leerlingen verrichten werkzaamheden als receptionist, magazijnbediende, medewerker op de verkoopsafdeling, en op de andere administratieve afdelingen in een middelgrote onderneming. Alles is echt, behalve de geld- en goederenstroom. De onderneming is een groothandel die levert aan detailhandel.

Om te functioneren als bedrijf, moet het kantoor contact hebben met klanten, leveranciers, banken en nutsvoorzieningen. Hiervoor zorgt onze centrale 'CeBeS'. Als de leerlingen een telefoontje doen met één van hun 'klanten', zit er ook effectief iemand aan de andere kant van de lijn. De leerling bestelt een product bij een 'leverancier' en kan die ook contacteren voor eventuele vragen. Op die manier is de leerling zich bewust van het feit dat hun kantoor in contact staat met externe bedrijven. Zo wordt alles reëel en kan men spreken van werkervaring. Het grote voordeel hierbij is dat deze ervaring verkregen wordt in de beschermde omgeving van de school.

Het virtuele kantoor (soms ook oefenfirma of simulatiebedrijf genoemd) biedt zo een antwoord op enerzijds de vraag van het bedrijfsleven naar meer werkervaring bij nieuwe werkkrachten, en anderzijds de vraag vanuit het onderwijs naar maar praktijkgerichte werkvormen.

Locatie, datum, duur, deelnemers
Locatie: het virtuele kantoor wordt aangeboden in gans Vlaanderen.
Datum (of periode): u kan het hele jaar door beroep doen op het virtuele kantoor.
Duur:
→ voorbereiding: er zijn draaiboeken ter beschikking zodat de opstart vlot verloopt.
→ uitvoering: (school)jaarproject: gemiddeld werkt een klas vier uur per week met het virtuele kantoor/
→ afronding: mogelijkheid tot integratie van virtuele kantoor bij GIP.
Aantal deelnemers: één kantoor/bedrijfje wordt gevormd met één klas, meerdere klassen van eenzelfde school kunnen uiteraard aangesloten zijn bij het virtuele kantoor.

Pedagogisch doel
Door te werken met het virtuele kantoor worden verschillende doelen bereikt. De moeilijkheidsgraad kan, op vraag van de leerkracht, aangepast worden per afdeling en zelfs per individu. De algemene handelingen blijven dezelfde maar kunnen uitgebreid worden naargelang de sterkte van de leerling. Hierdoor wordt individuele begeleiding mogelijk en kan men elke leerling positief motiveren. Doordat elk kantoor op maat van de leerkracht en de leerling wordt ingericht, kunnen de doelstellingen van klas tot klas verschillen. Hierbij enkele voorbeelden:
-de leerlingen moeten op een correcte wijze een magazijnopdrachtenbon, orderbevestiging, klantenkaart, vrachtbrief, backorder, factuur, creditnota, bankafschrift kunnen gebruiken, berekenen en invullen.
-de leerlingen moeten op de juiste manier bestanden en registers aanvullen en klasseren.
-de leerlingen moeten op een beleefde en correcte manier een gesprek kunnen voeren met klanten, leveranciers, collega's en de bedrijfsleiding.
-de leerlingen moeten brief, fax en mail op een professionele manier kunnen opstellen en beantwoorden.
-de leerlingen moeten de documenten met pc kunnen opmaken en invullen.
-de leerlingen moeten op een correcte manier een maandelijkse afsluiting kunnen maken van de verschillende afdelingen.
-de leerlingen moeten een algemeen beeld kunnen schetsen van de verschillende opdrachten van de administratie in een organisatie.
-de leerlingen moeten de verbanden tussen de verschillende afdelingen kunnen weergeven.
Het virtuele kantoor maakt gebruik van verschillende werkvormen. Door deze diversiteit aan werkvormen zijn leerlingen als het ware verplicht om te wennen aan wisselende
werkomstandigheden.

Enkele voorbeelden:
-probleemoplossend werken
-groepswerk
-individuele opdrachten
-vergadertechnieken
-…

Competento
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerHandel - Kantoor - Verkoop
volwassenenonderwijs
Info
Artikel
Bijgewerkt: 17-01-2012
Categorie
Informatie - Bespreking
Trefwoorden
leren ondernemenondernemenondernemend onderwijsondernemingszinvakoverschrijdendvirtueel kantoorWEB vzw