112 bellen : Lespakket

Mama valt van de trap, opa voelt zich plots erg ziek… en één van je leerlingen is getuige van de noodsituatie? Geen probleem, want ze hebben op school geleerd hoe ze 112 moeten bellen. Ook kinderen kunnen levens redden!

In het kader van Wereldeerstehulpdag ontwikkelde Rode Kruis-Vlaanderen een lespakket. Dit lespakket (handleiding en bijlagen) is gratis te downloaden en bevat spelletjes, een liedje en diverse werkvormen.

Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen van de eerste en tweede graad van het lager onderwijs al in staat zijn om te leren hoe ze de hulpdiensten moeten bellen. Hierdoor kunnen ze in een noodsituatie een verschil maken. Door op een accurate manier te reageren en in geval van nood snel 112 te bellen, verhogen de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.

Of het nu gaat om een ernstige bloeding, bewusteloosheid, een zware val of een slok van een giftig product, juist reageren is belangrijk.

Per graad werden drie werkvormen uitgewerkt waarmee je aan de slag kan. Misschien werk je al rond thema’s zoals ziek zijn of naar het ziekenhuis gaan? Dan kan dit lespakket daar zeker bij aansluiten. Misschien werk je al specifieker rond eerste hulp? Dan komt 112 bellen zeker ook aan bod.

In het deel achtergrondinformatie vind je extra informatie over het oproepen van hulpdiensten.

In de bijlagen vind je alle nodige documenten.

Rode Kruis-Vlaanderen
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan